V Somálsku byly před 30 lety vymýceny pravé neštovice

Mogadišo - Pravé neštovice se objevily pravděpodobně před více než 3000 lety v Indii a Egyptě a po celá staletí patřily k největším metlám lidstva. Jen v uplynulém století zabily 300 milionů lidí. V roce 1959 zahájila Světová zdravotnická organizace (WHO) boj s touto nebezpečnou chorobou a před 30 lety, 17. dubna 1978, byl v Somálsku vyléčen poslední člověk nakažený neštovicemi.

Pravé či černé neštovice (variola) je virové onemocnění, které se zpočátku projevuje jako chřipka, posléze se objevují typické hnisající vředy. Pacienti umírají na otravu krve, oběhové či dechové selhání. Choroba se přenáší vzduchem, ale i čerstvě znečištěnými předměty. Kdo přežil, byl většinou navždy poznamenán zjizvenou tváří nebo slepotou. Existují různé typy neštovic, nejznámějšími jsou neštovice pravé, plané a kravské. 
   
Pokusy o očkování 
 
Pravé neštovice patřily v minulosti k největším „zabijákům“ a vyžádaly si stovky milionů obětí. Srovnatelně devastující účinky měly v dějinách snad jen dýmějový mor, cholera nebo chřipkové epidemie. První pokusy o očkování proti neštovicím jsou staré přes 1000 let. Metod bylo několik, od vdechování zaschlých neštovičných strupů až po píchání jehlou smočenou v neštovičném hnisu. V Evropě se první typy očkování objevily na počátku 18. století. Později si anglický lékař Edward Jenner všiml, že dojičky, které se nakazily kravskými neštovicemi (méně zákeřnými, než jsou pravé), byly pak odolné vůči pravým neštovicím. Vyrobil tedy účinné očkování a roku 1796 úspěšně provedl první aplikaci. Jeho metoda byla nazvána vakcinací (vacca znamená latinsky kráva) a rychle se rozšířila do okolního světa. V řadě zemí bylo zavedeno povinné očkování a během první poloviny 20. století neštovice téměř zmizely z Evropy a USA. Ve světě však dál umíraly desetitisíce lidí.    
  
V roce 1967 WHO oznámila plán na úplné vymýcení pravých neštovic. Koncepci této akce vypracoval český epidemiolog Karel Raška, který byl šéfem oddělení přenosných nemocí WHO v Ženevě. V polovině roku 1977 se již zdálo, že akce byla úspěšná, ale v říjnu onemocněl jistý kuchař nemocnice v Somálsku. V dubnu 1978 WHO oznámila, že kuchař byl vyléčen a v roce 1980 organizace slavnostně ohlásila, že s pravými neštovicemi je konec. Od té doby mají původce varioly pouze dvě laboratoře, a to v USA a v Rusku.   
 
Co dál?
 
WHO vyhlásila programy na vymýcení i dalších chorob. V roce 1988 byla zahájena kampaň proti dětské obrně, která se vyskytuje již jen v několika zemích. V současné době se úspěšně daří potlačovat například rozšíření lepry. Další hrozby jsou ale stále před námi, odborníci například očekávají v příštích letech pandemii chřipky, jejíž virus neustále mutuje. Je možné, že se objeví nová infekce, jakou byl třeba SARS, který se ale podařilo poměrně rychle zvládnout. Obrovským problémem zůstává pandemie HIV.