Albert Einstein - geniální fyzik

Berlín/Praha - Albert Einstein je považován za geniálního fyzika, humanistu a ikonu 20. století. Jeho originální dílo stojí u zrodu moderní fyziky a nabízí zcela odlišný pohled na energii a hmotu a na vztah prostoru a času. Einsteinův vzorec teorie relativity rozpoutal v roce 1916 skutečnou bouři. Slavná rovnice E=mc² umožnila vědcům po letech bádání dospět až k uvolnění jaderné energie a vytvoření atomové bomby.

Přestože Einstein nezískal za tento objev Nobelovu cenu, prestižní ocenění ho stejně neminulo. O pět let později obdržel tuto vědeckou trofej za vysvětlení takzvaného fotoelektrického jevu z roku 1905.
 
V letech 1911 - 1912 strávil Einstein 18 měsíců v Praze. Dvaatřicetiletý vědec zde získal titul řádného profesora teoretické fyziky na německé části Karlo-Ferdinandovy univerzity. V Praze, kde hrával na housle a diskutoval se spisovateli Maxem Brodem či Franzem Kafkou, sepsal na deset odborných článků.
 
Einstein byl během svého života dvakrát ženatý. Jeho první ženou se stala Mileva Maričová, se kterou se seznámil během studií v Curychu a s níž měl dva syny. Podruhé se oženil se svou sestřenicí Elsou, která zemřela v roce 1936. Samotný Einstein odešel navždy ze světa 18. dubna 1955 v americkém Princetonu.