Zemřel scenárista a dramatik Vratislav Blažek

Mnichov - Spisovatel, scenárista a dramatik Vratislav Blažek byl autorem nejen mnoha povídek, divadelních, rozhlasových a televizních her, ale i autorem scénářů varietně-revuálních programů, ledních revue a především scénářů filmových. Z jeho pera vyšly muzikály jako Starci na chmelu a Dáma na kolejích nebo komedie Světáci. Vratislav Blažek zemřel 28. dubna 1973 v Mnichově.

Blažek se narodil 31. srpna 1925 v Náchodě. Absolvoval několik tříd gymnázia a od roku 1945 studoval malbu. Při studiu si přivydělával psaním do několika satirických časopisů. V této době začala jeho autorská spolupráce s Divadlem satiry.

V padesátých a šedesátých letech dvacátého století se stal díky hrám Třetí přání a Příliš štědrý večer jedním z nejvýznamnějších divadelních tvůrců.

Po roce 1968 emigroval Blažek do Německa. Z jeho exilové korespondence s Václavem Táborským vznikla knížka Mariáš v Reykjaviku. V roce 1975 ji vydali manželé Škvorečtí v Torontu. Blažkovou postavou se pak inspiroval Josef Škvorecký v Příběhu inženýra lidských duší, kde mu dal průhledné jméno Blažej.