Případy vztahů otců s dcerami nejsou ojedinělé

Vídeň/Praha - Případ z dolnorakouského města Amstetten, kde otec zplodil se svou dcerou sedm dětí, není co do sexuálního zneužívání dcery otcem ojedinělý. Podle některých odborníků je incest poměrně častou záležitostí, nicméně pouze nepatrné procento případů vyjde najevo. Většina pachatelů tak zůstane navždy nepotrestána.

Nejčastějším a také nejvíce odhalovaným krvesmilným spojením je podle lékařů právě styk otce s dcerou (78 procent). Do této kategorie ale spadá také takzvaný pseudoincest, kdy má s dcerou sexuální poměr její nevlastní otec. Incesty sourozenecké tvoří asi 18 procent případů a pouhé jedno procento představuje incest matky se synem.

Již v minulosti byly známé případy, kdy otec zplodil dítě se svou dcerou:

Říjen 1957 - V německém Münsteru se narodila Ulrike Dierkesová, dnes novinářka, autorka několika knih o svém dětství a zakladatelka nadace M.E.L.I.N.A., která pomáhá obětem incestu. Ve svých jedenácti letech se dozvěděla, že její děda je zároveň jejím otcem a že na svět ji přivedla její starší sestra Anna, když jí bylo třináct. Rodiče tehdy tvrdili, že Annu znásilnil neznámý muž. Otec-děda Willi J. byl později odsouzen a poslán do vězení.

Duben 1993 - Za pohlavní zneužívání dvou nevlastních nezletilých dcer, z nichž starší měl přivést třikrát do jiného stavu, odsoudil Městský soud v Brně ke čtyřem letům vězení 47letého Karla Kozla. První dítě porodila zneužívaná Marcela v roce 1988 jako patnáctiletá, druhé dítě se narodilo mrtvé. Podle výpovědi Marcely ji nevlastní otec přestal nutit k pohlavnímu styku až po narození třetího dítěte, kdy se prý začal orientovat na její mladší sestru, tehdy 13letou Ivanu.

Únor 1997 - V německém městě Fulda byl vzat do vazby 64letý muž, který měl s vlastní dcerou dvanáctiletý poměr a zplodil s ní pět dětí. K prvnímu styku mezi otcem a tehdy šestnáctiletou dcerou došlo v roce 1984. Při porodech uváděla žena pokaždé jako otce náhodnou známost.

Červen 1997 - Okresní soud v Tachově odsoudil na rok vězení Antonína Ondiče za to, že se svou dcerou Anitou zplodil syna. Rok podmíněně dostala později ale i Anita, která k prvnímu sexuálnímu kontaktu o 19 let staršího otce údajně sama pobídla, když se v roce 1995 jako osmnáctiletá vrátila z pěstounské péče zpět k vlastním rodičům.

Březen 2003 - Pražský vrchní soud potvrdil rozsudek 7,5 roku vězení pro Michaela Buryho za znásilnění nevlastní čtrnáctileté dcery. Dívka porodila syna, jehož dala k adopci.

Duben 2008 - Poprask nejen v Austrálii způsobil incest, k němuž se přiznal Australan John Deaves (61). V televizním pořadu stanice CBS 60 Minut řekl, že má milostný poměr s dcerou z prvního manželství, která mu porodila dvě děti. První dítě zemřelo záhy po porodu, druhému je nyní devět měsíců. Dvojice v televizi řekla, že se zamilovala před osmi lety poté, co se po třech dekádách odloučení znovu shledala.