Alan Shepard - první americký astronaut ve vesmíru

Florida - Dne 5. května 1961 byl do vesmíru v rámci kosmického programu USA Mercury vyslán Američan Alan Shepard na palubě lodi Freedom 7. Shepard se tak stal prvním Američanem, který vzlétl do kosmického prostoru. Shepard při první návštěvě vesmíru neletěl ještě po oběžné dráze, ale pouze po dráze balistické. V kabině Mercury dosáhl výšky 188 kilometrů nad zemí a urazil 486 kilometrů. Celý let trval 15 minut. Přestože Gagarin vzlétl do vesmíru o 23 dní dříve a Sheparda tím zastínil, znamenal jeho let začátek amerických vesmírných výprav.

Druhý vesmírný let pak Shepard absolvoval v roce 1971 ve funkci velitele lodi Apollo 14. Shepard byl pátým člověkem, který vstoupil na povrch Měsíce. Mezi veřejností tehdy proslul jako jediný lunární golfista, když na Měsíci provedl historicky první úder do golfového míčku.

Po návratu Shepard pracoval jako velitel střediska pro výcvik amerických astronautů a v roce 1974 odešel do zálohy jako kontraadmirál.

Alan Bartlett Shepard se narodil 18. listopadu 1923 v East Derry ve státě New Hampshire. Absolvoval Americkou námořní akademii a po válce se stal námořním pilotem. V roce 1958 absolvoval Námořní válečnou školu a o rok později byl zařazen do výcviku v programu Mercury, který připravoval kosmický let s lidskou posádkou.