Virus HIV je na světě

Paříž - Dne 20. května 1983 byl francouzským vědcem Lucem Montagnierem izolován vir, který způsobuje smrtelnou nemoc AIDS, tedy syndrom získaného selhání imunity. Svůj objev publikoval Montagnier v americkém časopise Science. AIDS je zkratkou anglického spojení Acquired Immune Deficiency Syndrome nebo též Acquired Immunodeficiency Syndrome, syndrom selhání imunity. Jde o chorobu, která je přenášená pohlavním stykem, nakaženou krví nebo z matky na plod. Poškození imunitního systému člověka virem HIV má za následek soubor příznaků a infekcí. Za původce nemoci AIDS je označen jeden z druhů šimpanzů v západní Africe.

Podle biochemika Jana Konvalinky to na začátku osmdesátých let vypadalo jako velmi podviná a nespecifická choroba, která postihovala zejména lidi, kteří žili velmi nezdravým způsobem života. Byli to narkomani nebo homosexuální prostituti. Lékaři se proto dlouho domnívali, že jde o nějakou novou toxikománii.

Jan Konvalinka, biochemik

„Jeden z nejzajímavějších aspektů studia viru HIV je zvířecí model. Vědce zajímá, jak je možné, že šimpanzi mohou žít s infekcí po staletí nebo tisíciletí, aniž by u nich způsobovala nějakou závažnou chorobu, kdežto u lidí je to smrtelná nemoc. Prostudovat tento mechanismus, najít způsob, jakým se opičí organismus brání propuknutí té choroby, by bylo hrozně zajímavé.“

První smrtelné onemocnění bylo zaznamenáno ve Středisku pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) v Atlantě 5. června 1981. Onemocnění se projevilo vzácnou formou zápalu plic u pěti amerických homosexuálů. O dva roky později v USA na nemoc zemřelo již přes 900 lidí.

V roce 1985 vědci vyvinuli diagnostický test na přítomnost viru a o rok později, 13. března 1986, byl v USA objeven první lék proti AIDS, který postup viru zpomaloval.

  • HIV zdroj: ČT24
  • HIV v Česku zdroj: ČT24

Počet nakažených virem HIV či nemocných AIDS překročil v roce 1991 deset milionů. V roce 1996 byl na trh uveden nový typ léku, který blokoval enzymy nezbytné pro vývoj HIV. V roce 2001 se pak objevil lék Viread, který snižuje hladinu HIV až o 20 procent.

  • „Jedná se o lék, který blokuje jeden klíčový enzym v životním cyklu toho viru. Lék způsobuje, že ten enzym omylem do nukleové kyseliny viru nasazuje molekuly, které blokují další množení toho viru. Vlastně ten virus zmate. V současnosti je to celosvětově nejužívanější lék,“ řekl Konvalinka.

Na konci roku 2007 byl počet nakažených či nemocných odhadnut na 33 milionů. Do té doby si nemoc vyžádala na 25 milionů obětí.

První prosinec byl vyhlášen světovou organizací WHO jako Světový den boje proti AIDS.

Rozhovor s Janem Konvalinkou (zdroj: ČT24)