Lidé a osudy v kauze Čunek

Přehled osob, které mají co do činění s úplatkářskou kauzou bývalého vsetínského starosty Jiřího Čunka.

Jiří Čunek - místopředseda vlády, předseda KDU-ČSL a senátor, bývalý vsetínský starosta. V únoru 2007 jej policie obvinila z přijetí úplatku. Čunek čelil podezření, že jako starosta přijal v roce 2002 od společnosti H&B Real půlmilionový úplatek za prodej většinového podílu města ve firmě Vsetínské byty. Jeho trestní stíhání bylo nakonec zastaveno.

Renata Vesecká - nejvyšší státní zástupkyně. V červnu 2007 odebrala Čunkův případ přerovskému žalobci Radimu Obstovi a přidělila ho žalobci Arifu Salichovovi do Jihlavy. Ten pak trestní stíhání Čunka zastavil.

Arif Salichov - státní zástupce z Jihlavy, který převzal kauzu po odvolaném Obstovi. Stíhání vicepremiéra Čunka definitivně zastavil.

Radim Obst - přerovský státní zástupce, který měl původně kauzu na starosti. V červnu 2007 byl z případu odvolán kvůli procesním chybám.

Zlatuše Andělová - ostravská krajská státní zástupkyně. Dozorovala práci žalobce Radima Obsta. Během vyšetřování se účastnila schůzek mimo jiné s bývalým ministrem spravedlnosti Pavlem Němcem a místopředsedou Nejvyššího soudu Pavlem Kučerou, na kterých jí bylo údajně naznačováno, aby řízení v Čunkově kauze protahovala.

Ivo Ištvan - bývalý vrchní státní zástupce v Olomouci. Byl odvolán ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem (ODS) na návrh Vesecké, což mimo jiné odůvodnila i chybami souvisejícími s Čunkovou kauzou. Ištvan podal kvůli svému odvolání na Pospíšila správní žalobu. Ištvan navíc tvrdí, že Pospíšila informoval o nátlaku na Andělovou, podle ministra ale Ištvan neřekl nic konkrétního.

Milan Šošovička - policejní komisař, hlavní vyšetřovatel případu. Státní zástupce Salichov mu případ odebral. Postupem Šošovičky se později zabývala Inspekce ministra vnitra i olomoucké státní zastupitelství, ale dospěly k závěru, že nebyl spáchán trestný čin. Podle informací ČTK odchází Šošovička ke konci května na vlastní žádost z funkce šéfa protikorupční skupiny v Olomouci, kam byl jmenován před třemi měsíci. Dál však u policie zůstává jako vyšetřovatel.

Igor Stříž - bývalý náměstek Ivo Ištvana, který v reakci na loňské odvolání Ištvana podal demisi. U soudu vypověděl, že se loni v září kvůli kauze sešel s ministrem vnitra Ivanem Langerem (ODS), který po něm chtěl informace o vývoji případu. Stříž u soudu žádal o zbavení mlčenlivosti ohledně kauzy Čunka, nejvyšší státní zástupkyně Vesecká to odmítla.

Milena Hojovcová - vrchní státní zástupkyně v Olomouci, loni na podzim ve funkci nahradila odvolaného Ištvana. Předtím působila jako městská státní zástupkyně v Brně.

Petr Coufal - jako šéf krajského státního zastupitelství v Brně a nadřízený Arifa Salichova „posvětil“ zastavení případu a podpořil Salichovův postup. Podle tisku údajně v souvislosti s Čunkovou kauzou několikrát volal Ištvanovi a navštěvoval jej exministr Němec. Coufalova manželka Pavla, která pracuje na Nejvyšším státním zastupitelství, podle tisku připravovala podklady pro odnětí Čunkovy kauzy z Přerova.

Pavel Němec - bývalý ministr spravedlnosti a expředseda US-DEU, který podle médií jako advokát spolupracoval s úřadem vlády premiéra Mirka Topolánka. Je s kauzou spojován jako účastník schůzek s představiteli justice, které údajně měly ovlivňovat jejich rozhodování.

Pavel Kučera - místopředseda Nejvyššího soudu, s kauzou je spojován jako účastník schůzek s Němcem a Andělovou. Na jedné z nich údajně pronesl větu: „Nezávislost justice musí jít stranou, když hrozí pád vlády.“

Marie Benešová - bývalá nejvyšší státní zástupkyně, předchůdkyně Vesecké, nyní stínová ministryně spravedlnosti ČSSD. S odvoláním na článek v Mladé frontě Dnes označila šest představitelů justice za „zákulisní justiční mafii, která se snaží justici plně ovládnout, aby sloužila v zájmu vládnoucí garnitury“. Jmenovala Veseckou, jejího náměstka Karla Černovského, náměstka vrchního státního zástupce Libora Grygárka, Coufala, Salichova a Kučeru. Těchto šest zmiňovaných a exministr Němec na ni podali žalobu, pražský krajský soud dnes rozhodl, že se Benešová nemusí za výroky omlouvat (s výjimkou Libora Grygárka, jemuž soud omluvu přiřkl).

Petr Hurta - podnikatel, majitel realitní společnosti H&B Real, od kterého podle podezření pocházel půlmilionový úplatek. Policie jej obvinila z úplatkářství, jeho trestní stíhání bylo spolu s Čunkovým nakonec zastaveno.

Marcela Urbanová - někdejší Čunkova sekretářka na vsetínské radnici, hlavní svědkyně v kauze, která tvrdí, že viděla, jak Čunek úplatek převzal. S Čunkem vede i další spory. Policie Urbanovou začala prověřovat kvůli možné křivé výpovědi.

Roman Vaškůj - zlínský podnikatel, který se údajně pokusil ovlivnit Urbanovou ve prospěch vicepremiéra. Byl společně s Petrem Šmiřákem obviněn z podplácení, nadržování a z přípravy trestného činu křivého obvinění.

Jaroslav Kudlík - vsetínský místostarosta, který svědčil v Čunkův prospěch. Okresní státní zastupitelství Kudlíka obžalovalo pro podezření z trestného činu křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku a pro pokus o trestný čin nadržování.

Milan Půček - Čunkův první náměstek na ministerstvu pro místní rozvoj, někdejší tajemník vsetínské radnice. Svědčil v Čunkův prospěch, policie jej obvinila z křivé výpovědi, žalobce ale trestní stíhání zastavil.