V USA začalo promítat první autokino na světě

Camden (USA) - Od 6. června 1933 mělo město Camden v americkém státě New Yersey o jednu atrakci navíc - bylo v něm otevřeno první autokino na světě. Stalo se tak díky mladému prodavači aut a nadšenému filmovému fanouškovi Richardu M. Hollingsheadovi. Autokino mělo kapacitu 400 automobilů a vstupné v něm činilo 25 centů za vůz a 25 centů za osobu. Zvuk se rozléhal ze tří velkých reproduktorů umístěných vedle obrovského plátna a jeho kvalita tudíž byla nevalná; navíc zřejmě příliš netěšil ani okolní sousedy. Přesto se vynález začal v zemi rychle šířit.

V roce 1942 existovala ve Spojených státech už stovka autokin a v roce 1948 přes osm set. Největší rozmach zaznamenala na přelomu 50. a 60. let - v té době jich bylo registrováno více než čtyři tisíce. Pak nastal jejich úbytek a v současnosti jsou jich v provozu necelé čtyři stovky.

Také v Česku fungovalo autokino na Strahově, označováno jako největší ve střední Evropě. Dokonce dosáhlo rekordu v počtu diváků na jednu produkci, kdy na představení Česká soda live v létě 1999 přišlo bezmála 1500 diváků.