V EU panuje optimismus, že se ministři shodnou na maximální době práce

Brusel - Ministři práce a sociálních věcí se na dnešním jednání v Lucemburku chtějí dohodnout na nové směrnici, která by upravovala pracovní doby a krátkodobé najímání zaměstnanců přes agentury.

„Očekávám, že dosáhneme politické shody,“ uvedla slovinská ministryně práce Marjeta Cotmanová, jejíž země nyní „sedmadvacítce“ předsedá. Zdůraznila, že obě směrnice pomohou zlepšit sociální jistoty zaměstnanců.

V Evropské unii platí v současnosti maximální pracovní doba 48 hodin týdně. Ministři se tak musí domluvit, za jakých podmínek mohou zaměstnavatelé získat výjimku a tento strop překročit a jak započítávat pracovní aktivní a pasivní pohotovost. To v praxi znamená, zda se bude u lékaře počítat jako pohotovost doba, kterou tráví čistě prací a nikoli doba, kdy lékař odpočívá na služebně.

O to, aby zaměstnanci mohli pracovat více než stanovených 48 hodin, usiluje zejména Británie. „Chceme takovou dohodu o pracovní době, která dává lidem možnost pracovat déle, pokud chtějí,“ uvedl Pat McFadden, náměstek britského ministra pro podnikání a reformy směrnic. Proti takovým výjimkám se naopak staví Francie, Španělsko a Belgie.

U podmínek pro zaměstnance, kteří pracují přes agentury a firmy si je od nich na omezenou dobu „půjčují“, má EU najít shodu v tom, odkdy mají mít stejné podmínky jako běžní zaměstnanci firmy, například nárok na dovolenou. V České republice platí, že mají na stejné podmínky nárok od prvního dne. Pokud například nastoupí do firmy a měli by brát méně peněz než její „plnohodnotní“ zaměstnanci, musí jim agentura rozdíl doplatit.

Česká republika má zájem, aby se potíže s pracovní dobou konečně uzavřely, hlavně kvůli problémům ve zdravotnictví. Podle současného zákoníku práce se totiž lékařům vyplácí doba, kterou netráví aktivní prací. Navíc se stává, že zaměstnanci vyčerpají stanovený limit pro přesčasy a musejí pak uzavírat smlouvy o dílo, aby neporušili zákon.

Pokud by EU směrnici přijala, problém by se tím odboural a lékaři by mohli sloužit tolik přesčasů, kolik by chtěli. A neprospělo by to jen jim, ale např. i hasičům nebo pracovníkům bezpečnostních agentur.