Operace Anthropoid - 66 let od slavného atentátu

Praha - 18. června uběhne 66 let od smrti českých parašutistů v kostele sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici, kteří se podíleli na atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha. Nejvýznamnější operace českého odboje byla provedena 27. května 1942 na pražské křižovatce tehdejší Kirchmayerovy třídy, tedy dnešní Zenklovy ulice s ulicí V Holešovičkách.

Atentát provedli Jozef Gabčík a Jan Kubiš, kteří byli vycvičeni ve Velké Británii, později se ke dvojici přidal i Josef Valčík. Původní plán počítal s provedením akce poblíž Heydrichova sídla v Panenských Břežanech, kvůli zvýšené ostraze, ale musel být zvolen náhradní plán. Ten počítal s útokem na protektorovo auto na křižovatce Zenklovy ulice s ulicí V Holešovičkách, kde vůz musel kvůli prudké zatáčce výrazně zpomalit.

Nevýhodou tohoto místa byla, jak se později ukázalo, tramvajová zastávka, která byla poblíž. Heydrichův vůz vyrazil kolem desáté hodiny dopolední na Pražský hrad, odkud měl poté jet směrem k letišti v Ruzyni, kde na něj čekalo letadlo do Berlína za Adolfem Hitlerem. Tam ale už nikdy nedojel.

Na zmiňované křižovatce totiž již čekali tři atentátníci. Když se k nim kabriolet značky Mercedes s nacistickým pohlavárem blížil, dal ostatním Josef Valčík znamení, že vůz nedoprovází eskorta SS. To byl signál k tomu, že atentát může být proveden.

Heydrich při atentátu těžce raněn

V momentě kdy byl automobil v dostatečné vzdálenosti, odhodil Jozef Gabčík svůj kabát, pod kterým měl schovaný samopal. V krizový moment ale jeho Sten selhal. Heydrich okamžitě nařídil řidiči, aby zastavil a sám chtěl po atentátníkovi střílet ze své pistole. Jenže vůz zastavil v blízkosti Jana Kubiše, který po něm ihned hodil granát. Netrefil se ale přesně a granát explodoval u pravého zadního kola Mercedesu. Tlaková vlna výbuchu byla natolik silná, že vysklila okna v ulici, i tramvaje, která projížděla. V tuto chvíli již nacistickému pohlavárovi zbývalo jen pár dní života, protože střepina z granátu ho vážně zranila.

Sám Kubiš obdržel spršku střepin do obličeje a hrudníku a byl oslepen krví. Hned se ale vzpamatoval, protože se ho vydal pronásledovat Heydrichův řidič Johannes Klein. Kubiš se snažil proběhnout davem lidí na autobusové zastávce, někteří se ho pokusili zastavit. Atentátník ale nasednul na kolo a zmizel.

Heydrich navzdory svému zranění několikrát vystřelil na Gabčíka, poté se ale zapotácel a padl na kapotu svého vozu. V tu chvíli přiběhl řidič Klein, který přestal pronásledovat Kubiše a snažil se pomoct svému raněnému nadřízenému. Ten však pomoc odmítnul a rozkázal mu pronásledovat Gabčíka.

Gabčík se vydal nahoru Kirchmayerovou třídou (dnešní Zenklova), kde se chtěl schovat v řeznictví. K jeho smůle byl ale řezník Brauner příznivcem nacistů a ihned upozornil Kleina, kde pronásledovaný je. Strhla se krátká přestřelka, při níž byl Heydrichův řidič postřelen. Gabčík utekl nezraněn.

Heydrich umírá, začíná teror

Raněný Heydrich byl převezen do nemocnice Na Bulovce, kde mu byl okamžitě proveden rentgen. Ten odhalil závažnost zranění: výbuch mu zlomil žebro, protrhnul bránici a poškodil slezinu. Po příjezdu specialisty byl okamžitě operován, pár dní nato ale upadnul do kómatu a 4. června říšský protektor Reinhard Heydrich umírá.

Ještě v den, kdy byl atentát proveden, vydal zastupující říšský protektor K.H. Frank nařízení, že všichni, kteří pomohli, pomáhají atentátníkům, či jen o nich budou vědět a neinformují úřady, budou zastřeleni se svými rodinami. Zároveň byl nad protektorátem vyhlášen výjimečný stav a zákaz nočního vycházení. Už 28. května byly zahájeny popravy a do 4. června, kdy Heydrich zemřel, bylo nacisty zabito více než 400 osob.

Hrdinství a zrada

Po Heydrichovi smrti se teror ještě zostřil, nacisté totiž neměli žádnou stopu, kde by se atentátníci mohli skrývat. Byly vypáleny Lidice a Ležáky, dohromady bylo popraveno kolem patnácti tisíc osob. Stopu ale gestapo žádnou nemělo.

16. června ale dorazil do budovy kladenského gestapa Karel Čurda, jeden z výsadkářů. Jeho výpověď znamenala fatální ránu pro český odboj, Čurda dal Němcům seznam všech kontaktních adres i jména lidí, kteří výsadkářům pomáhali. Gestapo se tak dostalo k rodině Moravcově, která byla hlavní spojkou všech parašutistů. Vlastimil Moravec pak při nelidském mučení prozradil, kde se sedm parašutistů (Jozef Gabčík, Jan Kubiš, Jaroslav Švarc, Jan Hrubý, Josef Valčík, Adolf Opálka, Josef Bublík) skrývalo.

Poslední kulka

18. června obklíčilo několik set příslušníků gestapa v ranních hodinách kostel sv. Cyrila a Metoděje. Po chvíli pronikli do budovy, kde na ně spustili střelbu Opálka spolu s Kubišem a Bublíkem. Dvě hodiny trvající přestřelka končí těžkým zraněním Kubiše, který umírá při převozu do nemocnice, Opálka s Bublíkem ukončili svůj život kulkou do hlavy.

Zbylí čtyři členové skupiny se mezitím v kryptě kostela horečně snažili prokopat do kanalizace. Gestapo do krypty házelo slzné granáty, snažilo se parašutisty vyplavit, jejich pokusy se ale míjely účinkem. Poté prorazili Němci do krypty výbušninou otvor a strhla se další přestřelka. Výsadkářům začala docházet munice, poslední náboj si nachali pro sebe.

Operace Anthropoid měla dalekosáhlé důsledky, v zahraničí měla ohromný ohlas, např. Velká Británie odvolala Mnichovskou dohodu a přislíbila obnovení hranic Československa v předmnichovské podobě.

  • Heydrichův automobil autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/238/23767.jpg
  • Vypálení Lidic autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/260/25982.jpg