Lebeděv: Vztahy mezi Ruskem a Českem jsou normální

Praha - Československo a Sovětský svaz byli dlouhou dobu velkými přáteli. Po roce 1989 se situace radikálně změnila a nyní jsme Rusku spíše trnem v oku. Největší překážkou ve vztazích je v současné době uvažovaná výstavba amerického radaru v Brdech. Myslí si to bývalý velvyslanec Sovětského svazu a poté Ruska v Praze Alexander Lebeděv. S jeho výstavbou nesouhlasí a tvrdí, že Čechům v tomto ohledu příliš důvěřoval.

„Když jsem v roce 1996 odsud odjížděl, ujišťoval jsem svou vládu, že Čechům se má důvěřovat. Nebylo to nikde napsáno, ale ústně se říkalo, že tu nebudou jaderné ani jiné základny a že žádné struktury NATO nezaujmou místo dřívějšího sovětského prostoru. Bohužel se teď situace vyvíjí jinak, a to je asi jedna z mých chyb - že jsem příliš věřil, že se nic takového nestane,“ konstatoval Lebeděv v Dobrém ránu.

Neobtížnější situace a zároveň nejpříjemnější vzpomínky patří Česku

V těchto dnech vychází kniha Lebeděvových myšlenkových náčrtků, týkajících se klíčových období mezi Českem a Ruskem, které byly často dramatické a vzrušující. „V roce 1968 jsem byl tady, ale naštěstí jsem v té době nedělal diplomatickou práci, pracoval jsem v jedné mezinárodní organizaci. Situaci jsem vnímal poněkud jinak než někteří z mých kolegů. V knížce vzpomínám na rok 1968 ale i na rok 1948, na Beneše a na rozhodující 90. léta, kdy jsem získal hodně přátel ale i nepřátel,“ řekl bývalý velvyslanec.

„Současné vztahy mezi Ruskem a Českem hodnotím stejně jako prezident Klaus. Ten jednou opravil svého vlastního velvyslance, který řekl, že vztahy s Ruskem jsou nyní výborné. Klaus ho delikátně korigoval, a řekl, že ne výborné, ale normální, a tak bych to interpretoval i já,“ poznamenal Lebeděv.

Situace v Rusku

Rusové si nyní zvolili nového prezidenta Medveděva a Lebeděv je s ním spokojený. Stojí podle něj v čele státu mladí, rozumní a velmi vzdělaní lidé s novým viděním, kteří přemýšlejí o situaci doma i ve světě.

"Stav demokracie v Rusku zdaleka není ideální, demokracie je u nás v embryonálním stavu. Ale inspiruje mě to, že prezident i premiér chtějí tuto situaci zdokonalovat a postoupit na cestě k demokracii, uzavřel Lebeděv.

Alexander Lebeděv, bývalý ruský velvyslanec působil v Praze na počátku devadesátých let. Celkem tady pracoval a žil třináct let. Dále zastupoval Rusko v Chorvatsku nebo Turecku a řadí se mezi nejzkušenější sovětské a ruské velvyslance.