Otevření Olympijského muzea

Lausanne (Švýcarsko) - Švýcarské Lausanne se už několik let pyšní zbrusu novým Olympijským muzeem. Pětiposchoďovou budovou ležící na břehu Ženevského jezera otevřel 23. června 1993 předseda Mezinárodního olympijského výboru Juan Antonio Samaranch. Slavnostního ceremoniálu se zúčastni švýcarský prezident Adolf Ogi a  významní hosté včetně olympijských vítězů. Světovou událost si nenechal ujít také španělský král Juan Carlos a jeho manželka Sofie, anglická princezna Anna, monacký princ Albert nebo bývalý řecký král Konstantin.

Olympijské muzeum zaujímá plochu 11.000 metrů čtverečních. Téměř třetinu rozlohy tvoří výstavní plochy. Autory stavby jsou mexický architekt Pedro Ramírez Vasquez a jeho švýcarský kolega Jean-Pierre Cahen. Muzeum je postaveno v klasickém stavebním slohu, který zdůrazňuje původ olympijských her ve starém Řecku. Stavba je obložena bílým mramorem z Thasosu a pyšní se titulem „nejlepší evropské muzeum.“

Se svých útrobách soustřeďuje sbírky dokumentů ze všech olympijských her moderní doby. Muzeum nabízí stálé i příležitostné výstavy, unikátní sbírku trofejí, studijní středisko a samozřejmě knihovnu a videotéku na olympijské téma. Muzeum leží v rozsáhlém parku, ze kterého je neopakovatelný výhled na Ženevské jezero.

V parku je možné najít názorné ukázky dosažených olympijských rekordů. Když vedle těch délek a výšek stojí návštěvník, připadá mu téměř nemožné, že něco takového člověk dokáže. Nedaleko vchodu do muzea je možné zavzpomínat i krátce na domov. Na tomto místě je totiž umístěna socha fenomenálního českého běžce Emila Zátopka.

V muzejní expozici je možné nalézt vše, co k olympiádě patří. Návštěvníci se mohou těšit na olympijské pochodně, medaile, přehledy nejúspěšnějších sportovních výkonů, oblečení nebo sportovní vybavení z jednotlivých dob.