Narodil se autor Malého prince, Antoine de Saint-Exupéry

Lyon - Malý princ, pohádka pro dospělé, která dodnes udivuje čtenáře na celém světě, mu zaručila světovou proslulost. Sám autor se do ní promítl také včetně své celoživotní záliby. Jako havarovaný pilot se s malým princem setká na Sahaře a rozmlouvá s ním. Francouzský spisovatel, humanista a válečný letec Antoine de Saint-Exupéry se narodil 29. června 1900 ve francouzském Lyonu do rodiny hraběte Jeana de Saint-Exupéryho a Marie de Fonscolombe. Otec zemřel v jeho útlém věku a Antoine vyrůstal s matkou a svými třemi sourozenci na zámcích matčiných rodičů a příbuzných. V rodině měl pro své blonďaté vlasy a modré oči přezdívku „král sluníčko“. Již v dětství jej fascinovalo letectví a literatura.

Exupéry studoval ve švýcarském Fribourgu, po neúspěšném přihlášení na námořní akademii začal studovat architekturu. V roce 1921 nastoupil do armády a nechal se přidělit k letectvu. Získal titul vojenského i civilního pilota, a protože po zranění rodina usilovala o to, aby přestal létat, nechal se v roce 1926 zaměstnat u letecké společnosti Toulouse, kde dokonce začínal jako dělník na lince. Ve stejném roce debutuje povídkou Kurýr. O rok později je odvelen do severní Afriky, zážitky z pobytu shrnul v knize Pošta na jih. Návštěva Buenos Aires a přelet And jej inspiroval k románu Země lidí, kterou napsal v roce 1939 a získal za ni Velkou cenu Francouzské literární akademie.

V roce 1931 se vrátil do Francie, oženil se s Consuelou Suncin de Sandoval a získal francouzské státní vyznamenání - byl jmenován Rytířem Čestné legie. Vychází také jeho kniha Noční let. Ve druhé světové válce bojoval jako pilot francouzských vojsk, poštval si proti sobě část exulantů svým oficiálním nesouhlasem s postoji francouzského generála (a poválečného prezidenta) Charlese de Gaullea. Letectvím v časech druhé světové války se nechal ovlivnit i při tvorbě románu Válečný pilot. Ten spolu s předchozími díly literární kritici zahrnují do takzvaných leteckých románů.

Rozhovor s Věrou Dvořákovou (zdroj: ČT24)

Exupéry během války pokračoval v leteckých akcích i navzdory tomu, že překročil věkový limit čtyřiceti tří let. To se mu stalo osudným. Na poslední let se vydal 31. července 1944 z Korsiky. Na letiště už se nevrátil a okolnosti smrti zůstávají nejasné. Bývalý pilot Luftwafe se sice přihlásil k tomu, že jej sestřelil, jeho tvrzení však není možné podložit důkazy.

Do dějin literatury se zapsal filosofickým románem Citadela, svět udivil ale především humanistickou (ne)pohádkou Malý princ, kterou věnoval své ženě. Příběh prince, který opouští svou planetu a květinu, aby hledal pochopení a smysl života, otevírá přímým a jednoduchým způsobem základní otázky lidské existence: Co je přátelství? Co je láska? Co je smrt? Zároveň klade velký důraz na chápání světa dětskýma očima a potřebu člověka řídit se jen vlastním srdcem. Kniha z roku 1943 proto dodnes udivuje generace a generace čtenářů.

Antoine de Saint-Exupéry
Zdroj: ČT24