Otevření Punkevních jeskyní

Svět smaragdových jezírek a křivolakých stěn Punkevních jeskyní pozorují lidé už od nepaměti. Do podzemních prostor v podivuhodné krajině Moravského krasu se ročně vypraví kolem 200 000 návštěvníků, láká je především romantická plavba na lodičkách. Jeskyně jsou propojeny se dnem 188 metrů hluboké propasti Macocha a jejich unikátní soustavu odhalil pomocí odvodňovacího kanálu badatel Karel Absolon.

Absolon nejprve sestavil tým zkušených odborníků, na pomoc si vzal nejmodernější techniku a nejnovější poznatky vědy. Nejprve našel suchou cestu jeskyněmi na dno propasti. Ta se stala turistickou atrakcí krátce před vypuknutím první světové války. 

Nalezení druhé, vodní cesty do Macochy trvalo badateli ale dlouhých 14 let. Plavbu po říčce znesnadňovaly skalní stěny, za nimiž tok pokračoval. Komplikace odstranil až dlouhý tunel, který větší čast podzemního prostoru odvodnil. Během této náročné a vyčerpávající práce bylo použito kamenovrtací pojízdné soupravy. 

Říčka Punkva, která turisticky vděčné podzemní prostory kdysi vyhloubila a dnes se líně plazí podél krápníky zdobených stěn, je nejznámějším tokem Moravského krasu. Její vody dosahují v některých místech hloubky až 40 metrů.  

Jeskyně jsou dodnes oblíbenou památkou a jako jedny z mála podzemních prostor jsou otevřeny i v zimě. V celoročním provozu je i nedaleká lanová dráha a ekologický vláček. Ten převáží turisty od Skalního mlýna až ke vstupu do jeskyní. V podzemí se občas konají i různá kulturní vystoupení, nejčastěji koncerty vážné hudby.