Nacistický zločinec Klaus Barbie byl odsouzen

Lyon - Šéf lyonského gestapa Klaus Barbie, známý jako „lyonský řezník“, který proslul především svou nemilosrdností a brutalitou, byl jedním z nacistických zločinců, kteří se ukrývali v Jižní Americe. V roce 1983 byl po 38 letech vydán k trestnímu stíhání do Francie a 4. července 1987 byl Barbie konečně odsouzen za zločiny proti lidskosti.

Klaus Barbie převzal od listopadu 1942 velení v oddělení pro potírání odpůrců režimu. Za jeho působení bylo popraveno 4300 lidí a uvězněno více jak 14 tisíc odbojářů. Barbie rovněž nařídil téměř osm tisíc deportací do koncentračních táborů. Krátce po kapitulaci Německa začal Barbie spolupracovat se Spojenými státy. Ty mu poskytly ochranu a pomohly jemu a jeho rodině vycestovat do Bolívie. Zde se Barbie ukrýval do roku 1983, tedy celých 38 let. V tu dobu se však bolivijské úřady uvolily k vydání Barbieho k trestnímu stíhání do Francie.

O čtyři roky později, 4. července 1987, byl Klaus Barbie ve francouzském Lyonu odsouzen k doživotnímu žaláři. Klaus Barbie zemřel bez přiznání viny a stopy lítosti nad svými činy 25. září 1991 ve věku 78 let ve vězeňské nemocnici na rakovinu.