Tom Hanks slaví narozeniny

Concorde (USA) - Tom Hanks patří v současnosti mezi nejlepší herce své generace. Na svém kontě má dva filmové Oscary. Zlaté sošky získal za nejlepší herec výkon ve filmech Philadelphia a Forrest Gump 1995. Navíc má i tři nominace, a to za role ve snímcích Zachraňte vojína Ryana, Trosečník a Velký. Hanks na začátku své kariéry fascinoval filmové diváky především svým komediálním talentem. V průběhu let se ale propracoval i k hlubokým charakterním rolím.

Jeho rodiče se rozvedli, když mu bylo pouhých pět let. Na střední škole se věnoval sportu a chtěl se stát kosmonautem. Nakonec ale objevil herectví. Své komediální nadání zužitkoval už na prknech školního divadla, kde také začal sbírat svá první ocenění.

Většina snímků, ve kterých se v devadesátých letech objevil, patří mezi to nejkvalitnější z americké filmové produkce. Hanks i přes svůj úspěch ale netrpí hereckými manýry. Spojuje v sobě hereckou okázalost a vystupování milého chlapíka od vedle.

Hanks byl předloni zařazen do Guinnessovy knihy rekordů za to, že se sedmkrát v řadě objevil ve filmech, jejichž tržby přesáhly v USA 100 milionů dolarů (2,2 miliardy korun). A tím výčet jeho úspěchů nekončí. V roce 2006 byl označen za nejlépe placeného hollywoodského herce. Za  roli profesora ve filmu Šifra mistra Leonarda inkasoval 25 milionů dolarů.

Svou první manželku Samanthu Lewes potkal Hanks na Kalifornské státní univerzitě v Sacramentu. Z krátkého manželství vzešly dvě děti. Syn  Colin, který se rovněž stal hercem, a dcera Elizabeth. Při natáčení filmu Volunteers se Hanks seznámil s Ritou Wilson, která se nakonec v roce 1988 stala jeho druhou ženou. Mají spolu dvě děti.