Zinédine Zidane odehrál poslední zápas své kariéry

Paříž - Francie se na fotbalovém mistrovství světa prezentovala jako mužstvo dvou tváří. Nezačala nijak oslnivě, ale postupem času se její hra zlepšovala. To samé platí i o vůdci týmu Zinédinu Zidanovi, jehož výkony gradovaly ve vyřazovací části a nakonec mu pomohly k zisku Zlatého míče pro nejužitečnějšího hráče turnaje.

Francouzský kapitán si cenu odnesl i navzdory finálovému incidentu, kdy nervově neustál slovní provokace Itala Materazziho a v prodloužení ho udeřil hlavou do hrudi. Zidaneho jinak báječná kariéra tak skončila neslavně: červenou kartou a předčasným odchodem do šaten.

Nicméně jako jeden z nejlepších fotbalistů všech dob odehrál výtečný turnaj, přestože se i vinou nedělního extempore stal spolu s Portugalcem Costinhou jeho nejtrestanějším hráčem. Cestou za stříbrnými medailemi vstřelil tři góly. Jako trojnásobný nejlepší fotbalista světa se proměněnou penaltou a svým druhým gólem postaral o to, aby se francouzský fotbalový tým dostal znovu po osmi letech do finále šampionátu.