Potopení lodi Rainbow Warrior

Auckland -  Ekologičtí aktivisté z hnutí Greenpeace jsou při svých akcích připraveni na ledacos. Zásah, který proti nim rozjela 10. července 1985 francouzská tajná služba, však nečekali. Na jejich vlajkovou loď Rainbow Warrior byl v roce 1986 spáchán pumový útok. Agenti francouzské tajné služby nastražili v novozélandském přístavu Auckland pod „Duhovým bojovníkem“ pumu a loď se po výbuchu potopila.

Na palubě lodi, na níž se ekologové chtěli plavit k dalším protestům na atol Mururoa, zahynul portugalský fotograf Fernando Pereira. Cesta do kajuty pro výbavu a unikátní dokumentární materiál se mu stala osudnou. Zkáza lodi, která měla ekologické hnutí odvrátit od podobných protestů, vyvolala ale zcela opačný efekt. Francouzský útok byl po celém světě odsouzen a organizace Greenpeace si za krátkou dobu získala řadu stoupenců.

Celý incident se dostal až před soud. Od začátku bylo totiž jasné, že výbuchy nebyly náhodné. Vyšetřovatelé se však dlouho neměli čeho chytit. Nakonec až únik informací z francouzské tajné služby odhalil dvojici pachatelů - majora Alaina Mafarta a kapitánku Dominique Prieurovou. Oba tajní agenti DGSE se k vině doznali a za pár dní byli za neúmyslné zabití a poškození cizího majetku odsouzeni k deseti letům vězení na Novém Zélandu.

Aféře se dostalo značné mediální publicity. Veřejnost byla jejím rozkrytým pozadím zcela šokována. Za potopení Duhového bojovníka zaplatili svými hlavami francouzský ministr obrany Charles Hernu a šéf DGSE admirál Pierre Lacoste. Trest pro Mafarta i Prieurovou byl nakonec snížen na tři roky domácího vězení na odlehlé francouzské základně na polynéském ostrově Hao.

Greenpeace se nevzdalo a pořídilo si novou loď Rainbow Warrior II. Od té doby používá organizace emblém duhy jako svůj výsostný znak po celém světě. Posádky lodí Greenpeace vypravují, že se duha často tajemně objeví například těsně před střetnutím s velrybáři.