Zemřel Charles Rolls

Bournemouth (Velká Británie) - Charles Stewart Rolls je znám jako letec, velký automobilový nadšenec a především úspěšný automobilový průmyslník. S Frederickem Roycem založil úspěšnou automobilku Rolls-Royce. Oba spolumajitele spojoval důraz kladený na kvalitu a touha stavět co nejspolehlivější vozy. Zemřel při letecké nehodě v pouhých třiatřiceti letech.

Rolls se narodil 28. srpna 1877 do aristokratické rodiny. Vystudoval prestižní školu Eton College a univerzitu Cambridge. Během vysokoškolských studií si pořídil své první auto. Vstoupil proto do Automobilového klubu Velké Británie a záhy se stal členem jeho vedení. Jako řidič se účastnil řady dálkových automobilových závodů a v roce 1900 vyhrál s vozem značky Panhard závod na tisíc mil.

V roce 1902 založil firmu C S Rolls & Company, zabývající se prodejem vozů. O dva roky později se seznámil Frederickem Roycem, který Rollsovi představil dvouválcový automobil vlastní konstrukce. Oba se domluvili, že na základě Rollsových požadavků bude Roycova továrna vyrábět auta, které se pak budou prodávat pod značkou Rolls-Royce.

Ve voze z produkce vlastní firmy vyhrál Rolls v roce 1906 závod Tourist Trophy na ostrově Man. Přelomem v historii společnosti se na sklonku roku 1906 stalo uvedení šestiválcového modelu na trh. Vůz se ve výrobě udržel 19 let.

Rolls se také zajímal o letectví. V roce 1906 se seznámil s průkopníky létání se stroji těžšími než vzduch, legendárními bratry Wrightovými. Do historie letectví se zapsal 2. června 1910, kdy jako první přeletěl bez mezipřistání kanál La Manche v obou směrech. Ze svého triumfu se však radoval jen něco málo přes měsíc, 12. července téhož roku se jeho letadlu na setkání aviatiků v Bournemouthu vážně poškodila kostra a následný pád Rolls nepřežil.