Herečka Tatiana Vilhelmová slaví narozeniny

Praha - Hrála ve filmech Hřebejka, Ondříčka, Svěráka. Filmoví diváci ji mohou znát jako dceru z Vratných lahví. Televizní diváci jako tancující celebritu v pořadu České televize Star dance. Divadelní diváci jako představitelku souboru Dejvického divadla. Česká herečka Tatina Vilhelmová dnes slaví narozeniny. Narodila se 13. července 1978. Vilhelmová, která je mezi kolegy familiárně nazývána Táňa nebo Máňa, patří mezi nejobsazovanější herečky nové české herecké generace. Za dosavadních patnáct let svého hereckého působení (poprvé se převlékla do jiné role v patnácti letech) zastala přes tři desítky rolí a její kolegyně Aňa Geislerová jí předpověděla, že bude novou Bohdalkou českého filmu.

„Máňa“ se narodila 13. července 1978 v Praze a celé dětství strávila na pražském Žižkově. S hereckou kariérou začala koketovat již v patnácti letech. Působila v Národním divadle, tančila v pražském klubu Radost. Hostovala v Městských divadlech pražských a divadelním spolku Kašpar. Od roku 2005 je členkou souboru Dejvického divadla, kde je jejím hereckým partnerem například Ondřej Trojan. Ve vinohradském divadle se objevila ve Višňové sadu. Kvůli herectví přitom ani nedostudovala konzervatoř.

Ve filmu debudovala v roce 1995, kdy ztvárnila hlavní postavu Kláry v poetickém snímku Saši Gedeona Indiánské léto. Objevila se například ve snímcích Čas dluhů, Návrat idiota, Jedna ruka netleská, Duše jako kaviár, Štěstí, Grandhotel, Medvídek, Chyťte doktora. Z několika nominací na Českého lva „proměnila“ až tu poslední v roce 2006 za hlavní ženský herecký výkon ve filmu Bohdana Slámy Štěstí.

Oblíbená je i u televizních režisérů, objevila se například v hlavní roli ve filmu Operace Silver A z protektorátního Československa. Hrála v Nemocnici na kraji města po dvaceti letech i v Četnických humoreskách. Moderovala kulturní pořad Paskvil. Je vdaná, má jedno dítě a říká o sobě, že je dobrodruh.