Pilot Wiley Post uskutečnil sólový let kolem světa

New York - Americký letec Wiley Post, který se do světových dějin letectví zapsal několika prvenstvími, uskutečnil 15. července 1933 první sólovou leteckou cestu kolem světa. Tento jednooký pilot, který začínal jako parašutista v létajícím cirkuse, kromě první samostatné cesty letadlem kolem světa také jako první dvakrát obkroužil zeměkouli a jako první letěl bez mezipřistání z USA do Berlína. Wiley Post obletěl svět poprvé již v roce 1931 spolu s navigátorem Haroldem Gattym ve svém letadle Winnie Mae. O dva roky později se však rozhodl letět kolem zeměkoule ještě jednou, ale tentokrát sám. V letadle instaloval autopilota a kompas a 15. července 1933 odletěl z newyorského letiště Floyd Bennet Field.

Post, jehož cesta trvala sedm dní, 18 hodin a 49 minut a byla dlouhá 25110 kilometrů, uskutečnil mezipřistání na letištích v Harbor Grace, v Berlíně, v Moskvě, Novosibirsku, Irkutsku, Skovorodinu, Chabarovsku, na Aljašce a v kanadském Edmontonu.

Tento americký pilot zahynul 15. srpna 1935 v letadle, které se zřítilo za špatného počasí na Aljašce. Po Postovi, který dostal řadu ocenění, je pojmenováno letiště v Oklahomě.