Zemřel šachista Salo Flohr

Moskva - Salo Flor, československý šachista meziválečného období, patřil ve třicátých letech k absolutní světové šachové špičce. Vyhrál řadu mezinárodních turnajů a stal se držitelem mnoha ocenění. Tento legendární šachista, který během druhé světové války emigroval do Sovětského svazu, zemřel 18. června 1983 v Moskvě ve věku 74 let.

Salomon Flor se narodil 21. listopadu 1908 v městečku Horodenka na dnešní Ukrajině. Po první světové válce odešel spolu s bratrem do Československa a začal se zajímat o šachy. Ve třicátých letech již patřil k nejsilnějším světovým šachistům a v roce 1937 byl jmenován kongresem FIDE kandidátem zápasu o titul mistra světa s Alexandrem Aljechinem. Zápas se však kvůli politické situaci v Evropě nekonal.

V roce 1939 se Flor rozhodl emigrovat do Sovětského svazu, kde získal o tři roky později sovětské občanství, a od té doby se stal reprezentantem této země. Po válce však na úspěchy předešlých let nenavázal.

U příležitosti 100. výročí organizovaného šachu v Čechách uspořádal v roce 2005 Český šachový svaz anketu o nejlepšího tuzemského šachistu století. Flohr se zde umístil za Richardem Rétim a Vlastimilem Hortem na třetím místě.