Na podivnou zakázku na rušičky mobilů ve věznicích upozornil tisk před 15 měsíci

Praha - Přesně před patnácti měsíci MFD zveřejnila informaci, podle níž policie šetří nákup rušiček mobilního signálu a detektorů kovu do českých věznic. Pod smlouvami na rušičky i detektory byl podepsán právě šéf vězeňské služby Luděk Kula, který se dnes vrací do služby, neboť pominuly důvody pro zproštění služby. Obvinění byl ředitel věznice v polovině července zproštěn.

Zakázka stála stát 18 milionů korun 

Zakázku dostala firma pb mont, ale v některých věznicích její zařízení nefungovalo. V dalších pěti zařízeních vězeňská služba rušičky nepřevzala. Stát přitom zlínské firmě vyplatil kolem 18 milionů korun. Policie se případem zabývala již od ledna 2007.

Ještě v květnu se sněmovní kontrolní výbor usnesl na tom, že vězeňská služba při zadávání zakázky pochybila. Podle výboru byla její činnost v rozporu se zákony a zvolila nevhodné a netransparentní řešení, které mělo za následek špatné využití státních peněz. Kula se proti některým závěrům ohradil. Způsob zadání zakázky vysvětlil tím, že vězeňská služba zadala zakázku firmě pb mont proto, že společnost původně vyhrála poptávkové řízení ve věznicích v Příbrami a Novém Sedle. Zakázka pro dalších pět věznic byla převedena do utajeného režimu, a vězeňská služba proto výběrové řízení nevypisovala. Zákon o veřejných zakázkách tuto možnost podle Kuly umožňuje.

Třem pracovníkům hrozilo podezření ze spáchání trestného činu 

Nicméně rovněž Inspekce ministra spravedlnosti našla při zadávání zakázky pochybení, a to osmi vedoucích pracovníků vězeňské služby. Třem z nich dokonce hrozilo podezření ze spáchání trestného činu - prvnímu náměstku ředitele vězeňské služby Zdeňku Kreuzziegrovi, ekonomické náměstkyni a bývalému řediteli odboru vězeňské a justiční stráže, který na podzim 2006 ze služby odešel. Kreuzzieger v květnu 2007 na funkci rezignoval.

Vězeňská služba ještě v srpnu 2007 zahájila právní kroky směřující k odstoupení od smlouvy s firmou pb mont. Následně podala na společnost pb mont i žaloby. V Příbrami a Novém Sedle byly rušičky dočasně odpojeny.

Policie nakonec kvůli zakázce obvinila Kulu

Případ však ještě pokračoval letos 3. července, kdy policie kvůli zakázce na rušičky obvinila šéfa vězeňské služby Kulu. S Kreuzziegerem údajně připravili stát bezmála o 20 milionů. Oběma hrozilo za porušení povinností při správě cizího majetku dva roky až osm let vězení. Kula podal proti obvinění stížnost. Přesto jej ministr Jiří Pospíšil 11. července zprostil výkonu služby. Do své funkce se Kula vrací právě dnes poté, co 16. července žalobci zrušili Kulovo obvinění.