Kontroverzní FBI vznikl před 100 lety

Washington - Americký Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) si připomíná 100 let své existence. Bezpečností zpravodajská služba, která se zabývá masovými vraždami, politickými aférami či hrozbou terorismu, byla založen 26. července 1908. V současné době tak probíhají ve Washingtonu oslavy za účasti zahraničních hostů, zatímco veřejnost si může prohlédnout zvláštní expozici k dějinám FBI v obnoveném Muzeu žurnalistiky. "Veřejnost vnímá FBI jako užitečný úřad, který už z podstaty své existence může zaměstnávat lidi, kteří své pravomoci mohou zneužít a taky se takové případy staly," uvažuje zpravodaj Vít Pohanka.

V posledních letech, po útocích 11. září 2001, se do centra zájmu FBI dostala především ochrana občanů Spojených států před terorismem. FBI byl kritizován, že nedokázal útoky eliminovat, třebaže prý věděl, že několik muslimů se v zemi učí létat s těžkými stroji.

Současný šéf úřadu Robert Mueller ujišťuje, že FBI je na tom nyní již mnohem lépe díky dokonalejšímu sběru informací a komunikaci. Zlepšit se měla i spolupráce s další významnou bezpečnostní agenturou - Ústřední zpravodajskou službou (CIA). „V současné době dochází k obrovskému rozvoji v oblasti spolupráce, ale nejenom na území USA, ale i mezinárodní, dochází k rozvoji technologií a v podstatě dochází i ke zvýšení kontroly zpravodajských služeb,“ říká k tomu Marián Brzobohatý z Policejní akademie.

Duch Johna Edgara Hoovera

Podle svých oponentů se ale FBI, který má jako své motto „věrnost, statečnost a integritu“, pod zástěrkou potírání teroru vrací k praktikám někdejšího šéfa Johna Edgara Hoovera, který monitoroval aktivity komunistů, organizací odporujících vietnamské válce či skupin bojujících za občanskou rovnoprávnost černochů.

O vznik FBI se zasloužil Charles Joseph Bonaparte, vnuk nejmladšího bratra francouzského císaře Napoleona. Úřad zpočátku obstarávala jen hrstka zkrachovalých policistů, kterým chyběla technika i peníze. Tento stav změnil až v roce 1924 Hoover, jedna z nejvýraznějších postav v celé historii FBI, který se v ředitelském křesle udržel až do své smrti v roce 1972.

„Duch tohoto muže tam stále panuje. Ve své době byl ředitel Hoover velice progresivní osobností, byl jednak mladý, měl koncepci, kterou začal razantně uplatňovat, když někdy metodami a způsoby, které z dnešního hlediska považujeme za nedemokratické,“ uvažuje Brzobohatý.

Úspěchy i kolapsy

Během sta let své práce FBI slavil řadu úspěchů, například ve 30. letech dopadl Johna Dillingera, jakéhosi „superzločince“ své doby. Všechny akce si však FBI za rámeček dát nemůže. V roce 1993 zemřelo po střetu s jejími agenty na 80 příslušníků sekty davidiánů, přičemž FBI hodlal důkazy o akci zatajit. O dva roky později zřejmě rivalita s konkurenčním úřadem znemožnila zabránit přípravě výbuchu v Oklahoma City, při němž zemřelo 168 lidí.

Úřad, který má svou centrálu ve Washingtonu, operuje doslova po celém světě. Jen v USA má FBI 56 oblastních poboček ve větších městech a pak 60 mezinárodních kanceláří na amerických ambasádách. V Česku funguje od roku 2000.