Buckinghamský palác byl poprvé zpřístupněn veřejnosti

Londýn - Brány Buckinghamského paláce byly v poprvé v historii otevřeny od 7. srpna do 1. října 1993. Královna Alžběta II. souhlasila s tím, aby se dny otevřených dveří pro veřejnost konaly poté, co královský hrad Windsor vyhořel. Panovnická rodina tak tímto krokem zabránila finanční krizi, se kterou se už delší dobu potýkala. Návštěvníci mělo z více než 600 pokojů možnost spatřit pouze osnáct z nich. Jednalo se o eprezentační místnosti a prostory s uměleckými sbírkami.

Pozornosti se těšila obrazárna s plátny vlámských mistrů, ale i suvenýry. Zájem o prohlídku byl obrovský. Palác navštívilo téměř 400.000 turistů a královna tak na opravy svého letního sídla získala přes dva miliony liber. Od té doby je palác otevřen veřejnosti každý srpen až září.

Pro návštěvníky je přístupněno západní křídlo paláce. V době prohlídek tvoří průvodcovskou službu asi 200 osob, převážně z řad studentů. Peníze z prohlídek putují na opravu samotného paláce, který je třeba neustále opravovat. Pořádnou finanční injekci potřebuje především jeho střecha.

Buckinghamský palác, Windsorský zámek a jejich umělecké sbírky jsou státním majetkem. Za palácem se rozkládají zahrady ve stylu parku – největší soukromé zahrady v Londýně.