Narodil se Camillo Olivetti, zakladatel stejnojmenné firmy

Řím/Praha - Italská společnost Olivetti se proslavila hlavně jako výrobce psacích strojů, kalkulaček a kancelářské techniky nebo specializované elektroniky pro banky či pošty. Zlatou érou firmy byla 80. léta, kdy byla značka Olivetti známa jako jeden z největších výrobců počítačů. Pak ale přišel pád, který skončil v roce 1997 prodejem divize osobních počítačů. Firma ale nezanikla a před pěti lety dokonce pohltila telekomunikační gigant Telecom Italia.

Zakladatel firmy Camillo Olivetti se narodil 13. srpna 1868 v městečku Ivrea nedaleko Turína. V roce 1891 vystudoval turínskou polytechniku a později byl na zkušené ve Spojených státech, kde pobýval i na Stanfordově univerzitě. Prvním Olivettiho podnikem byla společnost C.G.S. (v překladu Centimetr Gram Sekunda), kterou založil roku 1896 se dvěma partnery a která vyráběla elektrické měřící přístroje.

Olivetti měl ale jasný cíl - vyrobit čistě italský psací stroj. Proto založil vlastní společnost, nazvanou „Ing. C. Olivetti e C.“ a továrna začala vyrábět právě psací stroje - tehdy vrcholnou kancelářskou techniku. Olivetti začínal s dvacítkou zaměstnanců, které osobně vyškolil a kteří zpočátku vyrobili 20 strojů týdně. Firma se slibně rozvíjela, pak ale přišla první světová válka, během níž firma z velké části přešla na zbrojní výrobu. Po ní se vrátila k psacím strojů, jejichž výroba výrazně rostla, koncem 20. let už Olivetti produkoval 13 tisíc psacích strojů ročně.

Ve stejné době firma také začínala slavit úspěchy i v zahraničí, pobočky Olivetti se objevily ve Španělsku, Belgii, Argentině a řadě dalších zemí v Evropě i Americe. V roce 1932, kdy Olivetti představil první přenosný psací stroj, převzal otěže firmy Camillův syn Adriano. Ten rozšířil výrobní program společnosti, za jeho vedení Olivetti začala produkovat také dálnopisy, kalkulačky nebo kancelářský nábytek. Dalšího růstu firmy, který přišel po skončení druhé světové války, se ale Camillo Olivetti už nedočkal, zemřel v prosinci 1943.

Dnes se pod značkou Olivetti prodávají hlavně tiskárny, kopírky nebo faxy. Výrazné postavení má firma také na trhu specializovaných elektronických zařízení, vyrábí bankomaty, označovače nebo automaty na jízdenky. Už to však není původní Olivetti - na přelomu století prošla společnost rukama několika majitelů, aby nakonec v roce 2003 sama fúzovala s telekomunikační skupinou Telecom Italia.