Ikona světové hudby - král rokenrolu Elvis Presley

Memphis - Zástupy fanoušků po celém světě dodnes věří, že smrt Elvise Presleyho je výmysl lékařů nebo trik manažerského týmu a král rokenrolu žije kdesi v ústraní. Lékařská zpráva o zpěvákově úmrtí však hovoří jasně - ve věku 42 let se Presleymu stalo osudné selhání srdce způsobené silnou nadváhou a nezodpovědnou konzumací stimulantů. Sexuální idol padesátých let prožil svůj život podle vzoru amerického snu. Narodil se roku 1935 rodičům, kteří neměli peníze skoro ani na základní obživu. Mladý Elvis si musel začít vydělávat již od útlého věku. Mimo jiné byl uvaděčem v kině, šoférem náklaďáku a samozřejmě hrál na kytaru a zpíval.

V roce 1953 však nastává zlom jako z pohádky. V memphiském studiu chtěl nahrát svou první desku, podle vyjádření svého manažera jako dar pro svou matku, avšak ta se producentovi tak líbila, že mu pomohl dostat se k nahrávací společnosti. Již o čtyři roky později byl tak úspěšný, že mohl svým rodičům koupit za 100.000 dolarů zámeček s názvem Graceland.

Jeho závratnou kariéru neohrozil ani povolávací rozkaz do armády v roce 1958. Elvis dokonce odmítl možnost zařazení ke speciální armádní jednotce a vybral si běžný výcvik u pěchoty. Dvouletou službu si odbyl v Německu, kde se také seznámil se svojí první manželkou Priscillou.

V šedesátých letech se Presley vrhl na filmovou dráhu, která mu sice zaručovala vysoké příjmy, ale velký trhák neudělal. Rozhodl se proto k návratu na hudební scénu. Přecenil však svoje síly a zdravotní stav, který se rapidně zhoršoval. Navzdory tomu ale svoji koncertní aktivitu nijak neomezil. Podle očitých svědků v posledních dvou letech různé podpůrné medikamenty zpěvákovu osobnost téměř pohltily. Navíc mu způsobovaly nepřiměřené tloustnutí. Necelé dva měsíce po svém posledním koncertu, v sobotu 16. srpna 1977, dvaačtyřicetiletý král rokenrolu zemřel.