Zemřel fotožurnalista Alfred Eisenstaedt

Martha´s Vineyard (USA) - Šestaosmdesát Eisenstaedtových fotografií zdobí titulní stránky amerického magazínu Life. Původem německý fotograf a žurnalista si získal svět fotografií etiopského vojáka a především zachycením polibku na Times Square během dne vítězství USA nad Japonskem ve 2. světové válce. Zemřel 24. srpna 1995 ve svém oblíbeném prázdninovém letovisku na ostrově Martha´s Vineyard. Eisenstaedt byl autorem deseti knih fotografií. Při své práci využíval fotoaparát Leica M3, byl členem prestižní agentury Magnum, která sdružuje nejtalentovanější fotografy světa. Poslední fotografií, kterou pořídil, byl snímek Billa a Hilary Clintonových v soukromí v letovisku na ostrově Martha´s Vineyard, kde také zemřel.

Alfred Eisenstaedt se narodil v německém východním Prusku (dnešním Polsku) 6. prosince 1898 do židovské rodiny. V roce 1906 se přestěhovali do Berlína, kde Eisenstaedt začal na sklonku 20. let svou profesní novinářskou kariéru v listu Berliner Tageblatt. Poté fotografoval například schůzky Hitlera s Mussolinim, Führerův nástup k moci dokumentoval pro berlínskou pobočku agentury Pacific and Atlantic Photos.

Coby Žid odešel v roce 1935 z Německa do USA, kde se o rok později stal fotografem časopisu Life. Na prestižní titulní stranu pro něj vytvářel fotografie až do roku 1972. Life mu je otiskl na 86 svých čísel. Čtenáře tak lákaly snímky Marlene Dietrichové, Ernesta Hemingwaye, Sophie Lorenové, Winstona Churchilla a rozvětvené rodiny Kennedyů.

Světovou proslulost si získal snímkem ze dne vítězství Ameriky nad Japonskem ve 2. světové válce 14. srpna 1945. Obrázek zachycuje líbající se zdravotní sestřičku se šťastným námořníkem na Times Square. Nikdy se nezjistila jména lidí, které světoznámý snímek zachycuje. Dalšími známými fotografiemi je zachycení etiopského vojáka ve válce Itálie s Hebeší (Etiopií) ve 30. letech nebo portrét Josepha Goebbelse.