Zemřel filmový režisér Martin Frič

Praha - Filmový režisér, scenárista a herec Martin Frič je považován za klasika českého filmu. Za svou více než čtyřicetiletou filmovou kariéru natočil něco přes stovku hraných, televizních a dokumentárních snímků. Tento slavný režisér, jehož filmy dnes patří do zlatého filmového fondu, zemřel 26. srpna 1968 v Praze. Martin Frič pracoval s nejlepšími komiky a herci, mezi jinými s Vlastou Burianem, Jaroslavem Marvanem, Hugo Haasem či s Janem Werichem a Jiřím Voskovcem. Zanechal po sobě vyhlášené filmy, které se dodnes těší velké popularitě. Jsou to například filmy Anton Špelec, ostrostřelec, Kristián, Hotel Modrá hvězda, Eva tropí hlouposti, Cesta do hlubin študákovy duše, Svět patří nám či Císařův pekař - Pekařův císař.

Martin Frič se narodil 29. března 1902 v Praze. Vystudoval uměleckoprůmyslovou školu, avšak ihned po studiích začal vystupovat jako kabaretní herec v pražských kabaretech Červená sedma, Revoluční scéna a v Rokoku.

V roce 1922 získal Frič práci ve filmových ateliérech. Živil se jako kreslič reklam, maloval plakáty a byl příležitostným hercem. Přes malé role a práci kameramana se o osm let později dostal k režii. Jeho režijním debutem byl němý snímek Páter Vojtěch a zvukovou prvotinou pak snímek Dobrý voják Švejk se Sašou Rašilovem v hlavní roli. Poté následovaly slavné komediální filmy s Vlastou Burianem.