Charles Bronson - drsný chlápek, který se moc neusmívá

Los Angeles - Sedm statečných, Tenkrát na západě, Tucet špinavců, to jsou nejznámější filmy, kde hrál americký tvrďák Charles Bronson. Ztvárňoval většinou drsné chlápky, kteří se moc neusmívají, zato jsou vždy připraveni bránit spravedlnost. Ve věku 81 let zemřel 30. srpna 2003 v Los Angeles na zápal plic, několik let předtím trpěl Alzheimrovou chorobou.Narodil se v Ehrenfeldu v Pensylvánii jako jedenácté z 15 dětí litevských emigrantů. Jako jediný z rodiny vystudoval vysokou školu, ale nejdříve pracoval jako horník spolu se svými bratry. Teprve po válce studoval herectví a začal v divadle Pasadena Playhouse, kde se seznámil s režisérem Henrym Hathawayem, který mu nabídl první filmovou roli. Opravdu slavným se stal až v roce 1960 ve filmu Sedm statečných (The Magnificient Seven). Hrál ve více než šedesáti filmech.

V Sedmi statečných ztvárnil roli indiánského míšence Bernarda. Na scénu, kdy zahání do úkrytu trojici mexických chlapců a stihne jej při tom kulka banditů, se nezapomíná. Režisér Sedmi statečných John Sturges pak Bronsona obsadil i do role kopáče tunelu Dannyho Velinského ve Velkém útěku a pro válečný film Tucet špinavců si ho vybral režisér Robert Aldrich.

Pak přišla hubenější léta, a tak se Charles Bronson v roce 1968 vydal do Evropy. Jeho mezinárodní věhlas posílily zejména tituly Pušky pro San Sebastian, Studený pot, Valachiho svědectví, Cestující v dešti a především role mexického mstitele v klasickém westernu Sergia Leoneho Tenkrát na Západě.

Do Hollywoodu se vrátil jako hvězda nejvyššího lesku a svou pozici si upevnil zejména rolí architekta bez milosti mstícího násilí a vraždy na svých blízkých v thrilleru Přání zabít. Jednu z posledních rolí Bronson tvárnil ve třech dílech televizního thrilleru Rodina policajtů, kde si zahrál inspektora Paula Feina.