Zemřel vynálezce vodíkové bomby Edward Teller

Stanford (USA) - Edward Teller, americký jaderný fyzik maďarského původu, se do historie zapsal jako "otec" vodíkové bomby. Byl v čele při vývoji zbraní hromadného ničení a vysloužil si za to celoživotní kritiku. On však obhajoval jejich přínos a nikdy veřejně neprojevoval pochybnosti o správnosti svého jednání. Byl přesvědčen, že jeho vodíková bomba zajistila rovnováhu v době studené války. Edward Teller zemřel 9. září 2003 ve věku pětadevadesáti let v kalifornském Stanfordu.

Edward Teller se narodil 15. ledna 1908 v Budapešti. Vystudoval chemické inženýrství v německém Karlsruhe, poté studoval v Mnichově. Studia zakončil v roce 1930 doktorátem z fyziky a získal místo na univerzitě v Göttingenu.

Po roce 1933 odešel Teller do Dánska a následně do Spojených států, kde v roce 1941 získal americké občanství. Od roku 1942 byl výraznou hybnou silou přísně tajného amerického programu Manhattan, jehož cílem bylo vyrobit americkou atomovou bombu. Na odlehlém místě v Los Alamos ve státě Nové Mexiko vznikaly pod vedením fyzika Roberta Oppenheimera plány na výrobu atomové bomby.

Teller prosazoval vývoj ještě ničivější bomby a v roce 1951 objevil rozhodující formuli pro její konstrukci. V listopadu 1952 pak Američané první vodíkovou pumu vyzkoušeli. Byla 2500krát silnější než atomové bomby, které pádem na Hirošimu a Nagasaki v roce 1945 ukončily druhou světovou válku.