Zemřel zpěvák Johnny Cash

Nashville (USA) - Americký legendární country zpěvák a kytarista Johnny Cash je považován za jednoho z nejvýznamnějších amerických zpěváků. Za svou více jak čtyřicetiletou kariéru natočil řadu alb nejen z oblasti country, ale i rocku a folku. Tento držitel 11 cen Grammy zemřel 12. září 2003 v nemocnici v Nashvillu ve státě Tennessee na komplikace spojené s cukrovkou, které způsobily zástavu dechu. Bylo mu jedenasedmdesát let.

Johnny Cash se narodil 26. února 1932 jako J. R. Cash v Kingslandu v Arkansasu. Na začátku padesátých let začal spolupracovat se skupinou The Tennessee Three, se kterou vytvořil v roce 1955 pro společnost Sun Records první nahrávky. Hned z tohoto prvního alba se staly velkými a dlouhotrvajícími hity skladby Cry, Cry, Cry a Hey Porter. O rok později Cash s písní I Walk The Line dosáhl dokonce prvního místa v žebříčku country. V roce 1958 přešel Johnny Cash k větší nahrávací společnosti Columbia Records, s níž nahrál singel Don't Take Your Guns to Town.

Na začátku šedesátých let se Cash potýkal s rostoucími problémy s drogami a alkoholem, což mělo vliv na jeho chování i tvořivost. Zvrat přišel až v roce 1968, kdy se rozhodl se svojí závislostí úspěšně bojovat. Následně pak natočil řadu oceňovaných alb.

V sedmdesátých letech začala Cashova hudební popularita upadat, objevil se však v několika filmových rolích. V následujícím desetiletí natočil několik zajímavých a komerčně úspěšných alb a s Royem Orbinsonem, Jerry Lee Lewisem a Carlem Perkinsem pak vytvořil album Class of '55.

V roce 1997 Cash těžce onemocněl díky zdravotním potížím s cukrovkou. Na posledním koncertě se objevil 5. července 2003.