„Američané se o radaru nemohou domlouvat pouze s Českou republikou,“ říká europoslanec Milan Horáček

Politici, kteří přivedli Stranu zelených do vlády, na víkendovém sjezdu strany uspěli – podařilo se jim obhájit své pozice. Sjezd Strany zelených, jak se zdá, nepřinesl žádná velká překvapení. Hostem tohoto sjezdu byl český Němec, europoslanec za německou Stranu zelených Milan Horáček. V pořadu Interview ČT24 ho 19. února přivítal Jakub Železný.

Server Aktuálně napsal, že jste patronem české Strany zelených?
To je velice přátelské. Tím, že mám české i německé občanství, mohu být členem obou stran. Česká Strana zelených je zároveň součástí evropských Zelených.

Býval jste členem české Strany zelených.
Byl jsem členem, ale předchozím vedením jsem byl vyhozen. Po změnách v předsednictvu strany jsem byl vzat zpátky, nejen díky tomu jsou mé vztahy s nynějším vedením strany více než pozitivní. Jsem tedy členem české Strany zelených, ale v Evropském parlamentu jsem za její německý protějšek.

Interview ČT24

Jak na vás působilo víkendové rokování Strany zelených?
Některé věci bych profesionalizoval. Například mi tam chyběly nějaké ekologicky vyráběné potraviny, pravdou je, že jde o maličkosti, ale ty vytváří samotný profil strany.

Zdá se, že se na sjezdu nic podstatného neudálo. Proběhly nějaké šarvátky, drobné změny postů, jinak to ale vypadá, že Strana zelených pluje ve stejných vodách jako doposud?
Sjezd se koná vždy jednou za dva roky. Důležité je si uvědomit, že toto byl první sjezd po jmenování nového vedení strany, které proběhlo na minulém pardubickém sjezdu. Jeho pozice posílila, což sice není změna, ale je to velice důležité.

Má Martin Bursík skutečně silný mandát? Naznačoval jste, že je silnější než předtím.
Má. Při obhajobě svého předsednictví získal v tajné volbě k osmdesáti procentům hlasů, což je i přes to, co se diskutovalo v minulých týdnech, opravdu silný mandát.

Jak se Martinu Bursíkovi podařilo utlumit hlasy nespokojených? Mluvilo se o panu Stropnickém, od něhož se čekala silná kritika. Nakonec se tolik nedělo. Panuje ve straně tužší disciplína?
Myslím si, že je to tím, že delegáti jsou schopni rozlišovat. Jednou věcí je kritika konkrétních menších či větších nedostatků, které vždycky jsou u malé strany, která vstoupila poprvé do parlamentu. A ke všemu se stala členem vládní koalice. Druhou věcí je hmatatelná práce Martina Bursíka, předsednictva strany a poslaneckého klubu. A tuto práci sjezd ocenil.

V liberálním tisku hodnotícím sjezd Strany zelených se dočteme, že se u Zelených tolik nezměnilo, že ani příliš nezmodrali, protože modří jsou už dost.
Plně souhlasím s pozdravným dopisem pana premiéra, který toto trochu problematizoval. Otázkou je, kdo víc zmodral a kdo zezelenal. Odpovědí je, že jsme zmoudřeli. Žádná ze stran nezměnila barvu. Je to vidět na průběhu sjezdu, způsobu, jakým se vedly diskuze. Ale je to stále osobité, jiným způsobem své.

Zelení řekli americký radar ano, ale trochu jiný než Američané chtějí. Zelení si přejí radar začleněný do globálnějších struktur obrany.
Všichni lidé, nejen Zelní, kteří mají zájem na udržení mírové politiky, nebudou pro další zbrojení. Takže otázkou je, jak dalece se dohodneme s Evropskou unií a NATO na tom, které kroky jsou nutné a jakým způsobem. Nejde to zúžit pouze na radar.

Radar, to je otázka, která občany zajímá. Zelení neřekli ne, ale zároveň neřekli ano systému, který zde chtějí nainstalovat Američané. To znamená radar bez začlenění do systému NATO. Vypadá to tak, že každý pak může říci ano.
To, jak rozhodl sjezd, je správné a ne proto, že tak rozhodli Zelení. Vidíme, že diskuze začíná i v Evropské unii. V Německu také panuje názor, že je třeba jednat na vážné úrovni.

Obávám se, že v Americe by vám řekli něco jiného. Oni zde zkrátka chtějí postavit svůj protiraketový systém. To je něco jiného, než radar začleněný do globálních struktur obrany.
Američané se o tom budou muset bavit v rámci NATO a budou muset dojít k nějakému konsensu, kompromisu. Když vezmeme situaci v Evropě, tak my můžeme o tom s Američany diskutovat, ale nemusíme rozhodně se vším souhlasit.

O umístění radaru nás ale nepožádalo ani NATO nebo EU, ale Američané. Znamená to tedy, že takový radar je pro Zelené nepřijatelný?
Ano. Američané se nemohou domlouvat pouze s Českou republikou nebo Polskem, to nejde. Souhlasím s tím, že je potřeba o tom diskutovat. Neleze vycházet z toho, co chce nynější americká vláda, protože za rok bude možná jiná.

Velitel ruských raketových sil Nikolaj Soloncov prohlásil, že jestliže v Česku vznikne radar amerického systému, tak na něj může Rusko okamžitě přesměrovat své rakety. Není právě toto důvod k tomu, aby zde byl, pokud možno co nejrychleji, americký radar umístěn?
Vím, že v petrohradské oblasti je radar. Vím, že ruská armáda vlastní rakety středního a dlouhého doletu – je to reálná hrozba. Velitele raketových jednotek beru velice vážně, v Rusku je to opravdu vysoká šarže. Sám mám se sovětskou mocí osobní zkušenost z noci z 20. na 21. srpna 1968, kdy jsem na vlastní kůži zažil okupaci našeho státu, což vedlo nakonec k mému politickému azylu. Nicméně, žádné rakety na nás zaměřeny nejsou, protože tu zatím žádný radar není.

Čím se liší česká Strana zelených od těch evropských? Většina komentátorů tvrdí, že je více napravo od středu, než ty ostatní. Jaký je na to váš názor?
Takto se to nedá definovat. Moje zkušenost je, že jsme historicky začínali z vývoje sociálních hnutí v západní Evropě, často v koalicích se sociální demokracií. Zrovna v mém městě, kde jsme začínali v koalici se sociální demokracií, máme dnes koalici s CDU (křesťanští demokraté).

Takže Strana zelených, je ochotna jít do koalice s kýmkoli, jen aby měla podíl na moci? Rozdíl mezi CDU a SPD (německá sociální demokracie) se možná dá přirovnat k rozdílu mezi ODS a ČSSD.
Ne, ne, ne. V Německu panuje mnohem vyšší politická kultura. Dnes v Německu vládne velká koalice. Zelení jsou středová strana. V určitém okamžiku (podle programu) je Strana zelených schopna dělat politiku jak s CDU, tak s SPD.

Vypadá to velmi výhodně dělat politiku středu a čekat, který ženich se nabídne.
Záleží pouze na programu a konkrétních koaličních dohodách. Mnohokrát už jsme byli v opozici.

Jak je v Německu vnímáno to, že je česká Strana zelených v pravicové vládě? Pokud to někoho v Německu zajímá.
Na sjezdu byl jako host předseda německé Strany zelných Reinhard Bütikofer. Byla tam mluvčí předsedkyně evropské Strany zelených z Vídně. Takže česká Strana zelených se těší velkému přátelství dvou sousedních úspěšných stran.

Je to proto, že s šesti poslanci obsadila Strana zelených čtyři křesla ve vládě?
Ne, to už bylo v jiných zemích taky, že jsme měli relativně málo poslanců a přitom výrazný počet křesel ve vládě.

(redakčně kráceno)