Recidivista Lubina zastřelil střihače Michala Velíška

Praha - Recidivista David Lubina na pražském Karlově náměstí 13. září 2005 zastřelil střihače televize Nova Michala Velíška, jenž se zastal ženy, kterou muž obtěžoval. Policie jej dopadla po třítýdenním pátrání. Pražský vrchní soud jej v listopadu 2006 poslal na 25 let do vězení. Čin Lubiny tehdy vzbudil velké rozhořčení, zároveň se objevily i obavy, že lidé se příště budou bát přijít někomu na pomoc.

Lubina obtěžoval v září 2005 v parku na Karlově náměstí v centru Prahy mladou ženu a ohrožoval ji pistolí. Všiml si toho Velíšek, a když se ženy chtěl zastat, útočník po něm dvakrát vystřelil. Televizní střihač, který byl tehdy na procházce s roční dcerou v kočárku, útok nepřežil. Obžalovaný se k činu přiznal, tvrdí ale, že nechtěl vraždit. Reakce střelbou prý byla podvědomá a z leknutí. Bál se dopadení a vězení. Znalci z oboru psychologie a psychiatrie však označili možnost Lubinovy převýchovy za velmi ztíženou. Za mřížemi strávil téměř devět let a žádné ponaučení si z toho podle nich nevzal.

Pražský vrchní soud poslal Lubinu v listopadu 2006 na 25 let do vězení s tím, že jde o recidivistu s rozsáhlou trestní minulostí. O dva roky tak zpřísnil výjimečný třiadvacetiletý trest, který mu uložil městský senát. „Bez varování usmrtil člověka, který vystoupil na obranu jiného člověka. Tento případ se výrazně vymyká obvyklým vraždám,“ řekl tehdy k případu soudce Jiří Lněnička.

Vyučený zedník Lubina již před spáchání vraždy v Praze strávil za mřížemi 8,5 roku za loupeže na poštách, braní rukojmí a za maření výkonu úředního rozhodnutí, protože z vězení utekl. Ještě v lednu 2006 mu soud vyměřil rok a půl vězení za to, že v červnu 2005 v pražském autobuse v opilosti vyděsil cestující plynovou pistolí. Tento verdikt pražský vrchní soud zrušil a uložil Lubinovi souhrnný trest 25 let vězení. 

Lubina se v listopadu 2007 obrátil se stížností ještě k Ústavnímu soudu. Za vraždu střihače Velíška požaduje mírnější trest. Chce, aby o jeho případu znovu rozhodoval pražský vrchní soud. Lubina již v březnu 2007 podal dovolání k Nejvyššímu soudu, protože nesouhlasil s právní kvalifikací, kterou použily soudy v jeho případu. Podle jeho obhájce měl být Lubina odsouzen za prostou vraždu, a nikoliv za usmrcení kvůli zakrytí jiného trestného činu. Nejvyšší soud však jeho dovolání odmítl.

Michala Velíška, jenž za to, že se zastal mladé ženy, zaplatil životem, prezident Václav Klaus 28. října 2005 vyznamenal medailí Za hrdinství in memoriam. Velíškovo jméno nese od roku 2006 cena udělovaná každoročně lidem, kteří zachránili člověka a riskovali při tom svůj život nebo zdraví. Nezisková organizace ADRA, jež je jedním z vyhlašovatelů ceny Michala Velíška, ji poprvé udělila v roce 2006 muži, který bránil sanitářku v nemocnici v Karviné před napadením skupinou útočníků. Poté byl například oceněn čtrnáctiletý chlapec, který vytáhl z rozbouřené řeky malé dítě. Udělované ocenění se navíc stalo součástí uceleného projektu Hrdinové mezi námi, který byl spuštěn pod záštitou vdovy po Michalu Velíškovi Ivy v létě roku 2007. Jeho smyslem je zviditelnit postoje slušnosti a statečnosti.