Podle bývalého ředitele FBI USA mohly zničit al-Káidu již 12 let před 11. zářím

Washington/Praha - Spojené státy mohly teroristickou skupinu al-Káida zničit již dvanáct let před tím, než 11. září 2001 zaútočila na Světové obchodní centrum v New Yorku a na budovu Pentagonu ve Washingtonu. Ve Studiu 6 České televize to řekl někdejší ředitel FBI Louis Freeh. Podle jeho názoru prý stačilo spustit invazi do Afghánistánu, nicméně tehdejší americká zahraniční politika a postoje k terorismu takový postup znemožnily.

O plánovaných akcích proti americkým cílům v zahraničí věděl americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) již dvanáct let před útokem. „Al-Káida nejen plánovala, ale opravdu prováděla útoky proti Spojeným státům. Šlo například o  bombové útoky ve východní Africe nebo v Jemenu. Byla zde eskalace útoků, která pak vyvrcholila 11. září,“ připomněl pro ČT bývalý ředitel FBI Louis Freeh.

Spojené státy bojovaly s teroristy již dlouho před osudným 11. zářím, nicméně do té doby se žádné teroristické útoky proti Americe nekonaly přímo na její půdě. Právě s takovými skutečnostmi pracovala do té doby americká zahraniční politika.

„Dvanáct let před 11. zářím Spojené Státy reagovaly na terorismus zapojením FBI, zatykači a vyšetřováním, spíše než vojenskými akcemi,“ komentoval americký přístup Freeh s tím, že změny v přístupu k terorismu se objevily až po útocích na newyorská dvojčata. Změnily se také vyšetřovací postupy FBI a mimo jiné se zpřísnila i bezpečnostní opatření na letištích.

Americký boj s terorismem

Útoky na Spojené státy vedly už v říjnu 2001 k americké invazi do Afghánistánu, kde se ukrýval vůdce al-Káidy Usáma bin Ládin. Američané sice svrhli tamní talibanský režim, který teroristy otevřeně podporoval, ale dopadnout bin Ládina se jim dosud nepodařilo. Boj s terorismem po 11. září 2001 označovala Bushova vláda také jako jeden z důvodů vojenské operace v Iráku, při níž byl svržen tehdejší prezident Saddám Husajn.


Bezpečnostní opatření po 11. zářím
 

Útoky před sedmi lety významně poznamenaly život ve Spojených státech, kde stále trvá zvýšený stupeň bezpečnostních opatření. Obavy Američanů ale podle průzkumu Gallupova ústavu postupně klesají. Možného opakování útoků se obává 38 procent občanů, což je o devět procent méně než loni v létě. Bezprostředně po 11. září 2001 mělo podobné obavy šest z každých deseti občanů USA. V hodnocení úspěšnosti boje s terorismem jsou Američané rozděleni téměř na polovinu. Spokojeno je jejich 52 procent, zatímco 47 procent zastává opačný názor.

Znak FBI
Zdroj: ČT24