Do amerických rodin vstoupil seriál MASH

Los Angeles - Americký seriál MASH z prostředí vojenské nemocnice v době korejské války patří mezi legendy televizní tvorby. Netradiční sitcom, který navázal na stejnojmenný a neméně slavný film Roberta Altmana, se ve vysílání americké sítě CBS poprvé objevil 17. září 1972. Seriál přišel na obrazovky v době války ve Vietnamu a dlouho si držel velkou popularitu, natáčel se celých jedenáct sezon. Klíčovou postavou celého seriálu představuje kapitán Benjamin „Hawkey“ Pierce. Jako nejlepši kandidát pro tuto roli se osvědčil známý divadelní herec Alan Alda. Ten sice chvíli váhal, ale scénář pilotního dílu jej přesvědčil. V dalších letech se ukázalo, že si tvůrci snad nemohli vybrat lépe - charismatický Alda se stal tahounem celého seriálu a později se na něm podílel i autorsky.

Způsob natáčení seriálu byl poněkud odlišný od zvyklostí v té době. Jeden den byl vyhrazen zkouškám, v dalších třech pak vznikla jedna epizoda. U klasických sitcomů ale byl postup zcela opačný - herci a štáb měli čtyři dny na přípravu a pak se epizoda v jediném dni natočila. Tradičně jsou situační komedie natáčeny na zvukové scéně, často před obecenstvem.

Navíc se natáčelo na film, nikoli na videozáznam a poměrně hodně v exteriérech. I to bylo náročné a nezvyklé. Reynolds totiž požadoval, aby se v seriálu objevovaly helikoptéry, nákladní vozy, sanitky a nejrůznější druhy vojenské techniky a dbal i na odpovídající vybavení nemocnice. Točilo se dvanáct až čtrnáct hodin denně. Na jednu půlhodinovou epizodu byly vyhrazeny tři až čtyři dny.

Poslední z více než 250 epizod byla premiérově odvysílána 28. února 1983. Později vznikl i seriál o osudech některých z lékařů po skončení války, který však dosáhl jen minimální sledovanosti a brzy skončil. Původní MASH má ale dodnes po celém světě řadu fanoušků.