Vzducholoď Zeppelin obletěla zeměkouli

Berlín - Symbolem německé technické vyspělosti a nejúspěšnější vzducholodí všech dob je LZ 127 Graf Zeppelin. Během devíti let hladkého provozu uskutečnil 590 letů. Nalétal přes půldruhého milionu kilometrů, přepravil 34 tisíc cestujících a 78 tun pošty. Do historie létání se tento vzdušný koráb zapsal především prvním letem kolem světa.

Zeppelin měřil 236,6 metru a jeho průměr činil 30,5 metru. Byl vybaven nejmodernějšími leteckými přístroji včetně radiového zaměřování. Počet členů osádky se pohyboval mezi 40 a 45 lidmi. V předním oddílu vzducholodi měli pasažéři k dispozici soukromé kabiny s dobře vybavenou koupelnou a luxusní jídelnu pokrytou kobercem.

Transatlantický let Zeppelinu se uskutečnil v roce 1929. Titán poháněný směsí plynů a benzínem obletěl zeměkouli se sedmatřicetičlennou posádkou na palubě za 21 dnů. Ke světovému prvenství se vzducholoď vznesla z Lakehurstu 8. srpna.

Po zastávce ve Friedrichshafenu, kde byla vyrobena z prostředků finanční sbírky, pokračovala do Tokia a odtud přes San Francisco zpátky do státu New Jersey. Velitele a konstruktéra lodi v jedné osobě Huga Eckenera přijal v Bílém domě prezident Herbert Hoover. Na osádku čekal oslavný průvod New Yorkem. opengl=false;