Finanční krize v USA začala záchranou hypotéčních agentur Fannie Mae a Freddie Mac

Washington - Lehman Brothers, Bear Stearns a nyní i Washington Mutual - tyto finanční instituce neustály největší krizi v bankovním sektoru od třicátých let. Americká spořitelna Washington Mutual (WaMu) je další oběť americké finanční krize. Pád firmy je podle agentury Reuters největším krachem v historii bankovního sektoru USA.

7. září - Americká vláda oznámila, že převezme kontrolu nad polostátními hypotečními agenturami Fannie Mae a Freddie Mac, jež v USA hrají ústřední roli ve financování trhu hypoték. Obě agentury, jejichž ztráty se za poslední rok vyšplhaly na téměř 14 miliard dolarů (244 miliard korun), zůstanou pod správu federální agentury, dokud se je nepodaří stabilizovat.

15. září - Americká investiční bankaLehman Brothers oznámila, že zažádá o bankrotovou ochranu před věřiteli. Lehman se rozhodl pro bankrot po třech dnech jednání v sídle Fed, kdy stát odmítl dát na záchranu ztrátové banky peníze daňových poplatníků.
- Druhá největší americká bankovní skupina Bank of America uvedla, že za 50 miliard dolarů koupí největší světovou makléřskou společnost Merrill Lynch, která kvůli hypoteční krizi odepsala za poslední rok ztrátu více než 40 miliard dolarů.
- Akciové trhy ve světě na rychlý konec dvou významných bank zareagovaly prudkým poklesem, který v některých chvílích dosahoval i pěti procent.

17. září - Fed oznámil, že v součinnosti s vládou zachrání jednu z největších světových pojišťoven American International Group (AIG) úvěrem až 85 miliard dolarů (asi 1,43 bilionu Kč). Vláda převezme v pojišťovně 79,9 procenta akcií a získá vliv na řízení podniku.

18. září - Britská bankovní skupina Lloyds TSB zpečetila dohodu o koupi největší britské hypoteční banky HBOS za 12,2 miliardy liber (asi 368 miliard korun).

20. září - Americká vláda navrhla vyčlenit na vykoupení ztrátových a rizikových aktiv, která prohlubují krizi ve finančním sektoru, 700 miliard dolarů (11,9 bilionu korun).

22. září - Investiční banky Goldman Sachs a Morgan Stanley požádaly Fed o souhlas se změnou firemní struktury. Z ústavů se tak stanou bankovní holdingy, které budou podléhat dozoru Fedu a které budou moci provozovat i komerční bankovnictví.
- Japonská Nomura Holdings se dohodla s Lehman Brothers a odkoupí od ní její asijská aktiva. Den poté Nomura oznámila, že koupí aktiva Lehman Brothers v Evropě a na Blízkém východě.
- Největší japonská banka Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG) oznámila, že koupí deset až 20 procent v Morgan Stanley.

24. září - Akciové burzy v Asii i Evropě začaly ožívat. K oživení výrazně dopomohla zejména zpráva o vzpruze, kterou nejbohatší americký investor Warren Buffett poskytne bance Goldman Sachs. Buffettova Berkshire Hathaway oznámila, že koupí akcie Goldmana za pět miliard dolarů (asi 85 miliard korun).

25. září - Prezident USA George Bush prohlásil v televizním projevu, v němž se snažil Američany i Kongres přesvědčit o nutnosti poskytnout finančnímu systému podporu 700 miliard dolarů, že vidí svou zemi uprostřed vážné finanční krize.

26. září - Vláda uzavřela největší domácí spořitelnu Washington Mutual. Bankovní aktiva Washington Mutual koupí za 1,9 miliardy dolarů (přes 30 miliard korun) banka JPMorgan Chase & Co.

  • Zkrachovalá investiční banka Lehman Brothers autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/426/42554.jpg
  • Budova americké pojišťovny AIG autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/422/42199.jpg
  • George Bush autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/426/42534.jpg