Zemřel klavírista a hudební skladatel Jiří Malásek

Praha - Brilantní klavírista a nápaditý skladatel Jiří Malásek zemřel 27. září 1983. Umělec, který se do povědomí posluchačů zapsal zejména díky klavírním převodům domácích i zahraničních evergreenů, ale také jako autor hudby k filmům či televizním inscenacím, odešel náhle a nečekaně v pouhých 56 letech. Jiří Malásek pocházel z Brna, studoval práva, která nedokončil, a zároveň soukromě studoval hru na klavír a hudební skladbu.

Spolupracoval s řadou orchestrů, pracoval v Československém rozhlase a od roku 1959 byl hudebním dramaturgem v Československé televizi. Popularitu získal v klavírním duu s Jiřím Bažantem a zejména s ním také komponoval hudbu k filmům. Legendární snímky Dáma na kolejích či Starci na chmelu těžily z jeho skladatelského umu. Z jeho kompositorského pera pochází například i legendární melodie z filmů o panu Tau. Dramaturgicky se podílel i na seriálu F. L. Věk.

Od 70. let sólově nahrával gramofonová alba klavírních přepisů populárních melodií, jež vycházela pod názvem Romantický klavír Jiřího Maláska. V jeho šlépějích pokračuje i jeho syn Petr (1964), který je rovněž pianistou a hudebním skladatelem.