Sony uvádí na trh první CD přehrávač

Tokio - Vložit CD do mechaniky, zmáčknout tlačítko a vychutnávat hudbu v digitální kvalitě je možné již od 1. října 1982, kdy japonská společnost Sony uvedla na trh první přehrávač kompaktních disků. První zájemce neodradila ani vysoká cena kolem 900 dolarů. První vlna CD, která se dostala na trh, nebyla příliš kvalitní. Jednotlivé skladby snadno přeskakovaly, nehrozilo ale nebezpečí zamotání magnetofonového pásku. Dostupná nabídka titulů byla tehdy velmi omezená. I tak si CD získaly u lidí rychle oblibu.

Původně se na kompaktní disk měla vejít nejvýše hodinová nahrávka. Společnost Sony ale prosadila prodloužení hrací doby tak, aby se na CD vešla kompletní Beethovenova Devátá symfonie. Díky masové produkci a snižování cen si CD přehrávač mohlo dovolit stále více lidí. Přístroj se posléze stal naprosto běžnou součástí obývacích pokojů.

Za první komerčně dostupné hudební CD bývá označováno album populární švédské skupiny ABBA s názvem The Visitors. Firma Polygram jej vydala v polovině srpna 1982.