Úděl Steva Fossetta – život bez hranic

Los Angeles - Jeden z nejznámějších Američanů poslední dekády, miliardář, dobrodruh i rekordman - tím vším byl Steve Fossett, povoláním burzovní makléř, který zasvětil život překonávání lidských možností. Ředitel společnosti Lakota Trading dokázal uspořit miliardy dolarů na svou největší vášeň - zdolávání ohromných vzdáleností v nejrůznějších dopravních prostředcích. Za svého života dokázal překonat přes sto rekordů jako pilot motorových i bezmotorových letadel, námořník či dálkový plavec. Nejmilejší létání se mu však 3. září 2007 stalo osudným. Tehdy při letu nad Nevadskou pouští náhle zmizel beze stopy i se svým letadlem.

Přestože od doby, co se populární milovník adrenalinu ztratil, uplynul více než rok, mnozí obdivovatelé stále pátrají po stopě svého idolu. O podivném zmizení Steva Fossetta se opět začalo diskutovat poté, co byly objeveny osobní věci s jeho jménem a posléze i vrak letadla, které podle amerického úřadu pro bezpečnost zřejmě patřilo nejslavnějšímu dobrodruhovi. Dosud nevysvětlené zmizení stroje s pilotem vyvolalo i řadu spekulací. Například, že Fossett vše zinscenoval a někde se ukrývá. Jeho rodina to ale popírá a poukazuje na to, že v nehostinné krajině se podobně ztracení lidé hledali i desítky let a někteří se nikdy nenašli. Oficiální pátrání po nezvěstném Fossettovi trvalo až do února letošního roku. Rodinní příslušníci poté zažádali, aby byl prohlášen za mrtvého, čemuž úřady vyhověly.

Fossett vyzkoušel celou řadu adrenalinových aktivit

Sám Fossett ve svém průkopnictví na poli adrenalinových sportů viděl hlubší smysl vývoje společnosti. Podle jeho slov prý inspiroval ostatní k neustálému kladení nových cílů. „Co by se stalo s naší civilizací, kdyby lidé nechtěli nic zkoušet poprvé?“ nechal se slyšet rekordman. Člověk, který se vedle rekordů s pomocí dopravních prostředků nezalekl ani horolezeckých výkonů či dálkového plavání, zdolal více než 400 horských vrcholů, včetně švýcarského Matterhornu či Kilimandžára v Tanzanii. Přeplaval také kanál La Manche, zúčastnil se automobilového závodu v Le Mans i rallye Paříž-Dakar a soutěžil v 1760 kilometrů dlouhém závodě psích spřežení Iditarod na Aljašce.

Již v dětských letech v sobě nezapřel velké ideály a touhu po dobrodružství. Nebyl sice výrazným sportovním talentem, o to více se však soustředil na disciplíny, které vyžadují vůli, vytrvalost a odhodlání. Prvně na sebe upozornil za vysokoškolských studií na Stanfordově univerzitě, kdy doplaval k proslulému vězeňskému komplexu Alcatraz na ostrově v Sanfranciském zálivu. Záhy začal zdolávat velké vzdálenosti na jachtě. V říjnu 2001 dokázal překonat Atlantský oceán plavbou z New Yorku do Anglie za 4 a půl dne. Na oblíbeném plavidle dokázal prvně zdolat trasu kolem světa v roce 2004. S příchodem nového tisíciletí začal své cesty kolem světa překonávat vzduchem. Dokázal sám obletět zeměkouli v balonu, motorovém i bezmotorovém letadle.

Specialista na létání 

S jeho jménem je spojován časově nejdelší sólový let a nejrychlejší oblet Země balonem. Fossett překonal také absolutní světový rekord pro vzducholodě, když se strojem Zeppelin NT ve Friedrichshafenu v Německu dosáhl rychlosti 111,8 kilometrů za hodinu. Je autorem 116 rekordů, přičemž na 60 z nich je dosud nepřekonaných. V březnu 2005 se stal prvním člověkem, který v letadle sám obletěl Zemi bez mezipřistání a doplňování paliva. Překonal tehdy vzdálenost 37 000 kilometrů. Loni pak při dalším letu bez mezipřistání uletěl 43 450 kilometrů.

Při svých vytrvalých pokusech o rekord Fossett též několikrát unikl smrti. V roce 1998 se z výšky 8 800 metrů zřítil s balonem do Korálového moře. Díky nebezpečným výkonům si nejednou vysloužil kritiku od mnoha lidí, kteří jeho zábavu považují za projev marnivosti boháče, který hazardoval se svým životem prostřednictvím nesmyslných dobrodružství.

Steve Fossett

Nejvýznamnější rekordy:
2002 - oblet zeměkoule v balonu
2004 - obeplutí zeměkoule na katamaranu, rychlostní rekord při řízení vzducholodi
2005 - oblet zeměkoule v motorovém letadle
zdolal 400 horských vrcholků, je autorem 116 rekordů, z toho 60 dosud platných

  • Narozen 22. dubna 1944 Jackson, Tennessee
  • Pohřešován od 3. září 2007
  • Absolvent ekonomie na Washingtonově a Stanfordské univerzitě