Tošihide Masukawa

Praha - Tento japonský vědec se narodil 7. února 1940 v prefektuře Aiči. Masukawa je emeritní profesor Jukawova institutu pro teoretickou fyziku (Yukawa Institute for Theoretical Physics) při Kjótské univerzitě. Zabývá se výzkumem fyziky elementárních částic.

Nobelovu cenu obdržel za objevení původu takzvané narušené symetrie, která předpokládá existenci nejméně tří skupin kvarkových částic ve vesmíru. Na této teorii pracoval s oceněným Kobajašim.

Prvně ji zveřejnili roku 1973. V teorii vysvětlovali původ asymetrie mezi hmotou a antihmotou od dob velkého třesku.

S Kobajašim v roce 2006 publikoval teoretickou práci „CP Violation in the Renormalizable Theory of Weak Interaction“, která je třetím nejcitovanějším článkem v oblasti fyziky vysokých energií.

Po absolvování Nagojské univerzity (1962), získal doktorát (1967) a působil jako asistent. Od roku 1970 pracoval na Kjótské univerzitě. Po šesti letech přešel do Institutu pro jaderný výzkum při Tokijské univerzitě. V Jukawově institutu pro teoretickou fyziku působil od roku 1980. V letech 1997 až 2003 jej řídil. Je držitelem řady ocenění, loni obdržel cenu Evropské fyzikální společnosti.