První veřejné vystoupení slavných Alexandrovců

Moskva - Zpívali na bojištích druhé světové války, v Afghánistánu nebo později v Čečensku a nepoložil je ani rozpad Sovětského svazu. Legendární ruský armádní soubor Alexandrovci, který byl kdysi exkluzivním vývozním artiklem Sovětského svazu, poprvé veřejně vystoupil 12. října 1928. I v současné době písně jako Kalinka nebo Kaťuša v podání pěvců ve vojenských uniformách a vojenských čepicích vyvolávají nadšené reakce po celém světě.

Soubor založil ruský hudební skladatel, mimo jiné autor sovětské i současné ruské státní hymny, Alexandr Vasiljevič Alexandrov, tehdy mladý profesor hudby na Moskevské konzervatoři, který se věnoval vojenské hudbě a národním písním. První vystoupení souboru se uskutečnilo v Ústředním domě Rudé armády v Moskvě a tehdejší Soubor rudoarmějské písně tvořilo 12 mužů - osm zpěváků, dva tanečníci, harmonikář a recitátor.

Zpočátku vystupovali v Moskvě, ale postupně začali vyjíždět i do okolí. S rostoucím úspěchem se soubor začal rozrůstat a v 30. letech měl již 300 členů. V současnosti má těleso, jehož celý název zní Dvakrát řádem Rudého praporu vyznamenaný akademický soubor písní a tanců Ruské armády A. V. Alexandrova, kolem 200 členů. Jméno svého zakladatele nese od roku 1949, původně byl pojmenován po bolševikovi Michailu Frunzem.

Sbor ruských armádních hudebníků už zpívá a tančí 80 let.
Zdroj: ČT24

Popularitu, převážně mezi mladším publikem, získali Alexandrovci také díky spolupráci s finskou skupinou Leningradští kovbojové, se kterou absolvovali světové turné. Unikátní kombinaci vojenských písní s rokenrolem v podání „kovbojů“ zachytil finský režisér Aki Kaurismäki ve svém kultovním dokumentu Totální balalajková show z roku 1994.

Alexandr Alexandrov stál v čele souboru až do své smrti v roce 1946. Poté se ujal řízení souboru jeho syn Boris a nyní stojí v čele Alexandrovců Leonid Malev. Soubor dnes zaměstnává asi 200 lidí, z toho je většina příslušníků ruské armády. Alexandrovce tvoří výhradně mužský pěvecký sbor, orchestr, balet a skupinka sólistů a dirigentů. V souboru zpívají muži všech věkových kategorií, ženy většinou jako sólistky doprovázejí sbor nebo jsou tanečnicemi baletního souboru. Řádný konkurz se vypisuje údajně přibližně každé tři roky.