Němec Baumann přešel poušť Gobi

Peking - Poušť Gobi, která se nachází na severu Číny a v jižní části Mongolska, je jednou z nejstarších a největších pouští světa. Na začátku října 2003 se známý mnichovský dobrodruh Bruno Baumann rozhodl, že uskuteční světový rekord a zdolá tuto poušť sám. Jeho přechod se zdařil, a tak se 20. října 2003 stal prvním člověkem na světě, který sólově a pěšky poušť Gobi opravdu přešel. Během čtrnácti dnů ušel tento tehdy osmačtyřicetiletý cestovatel 500 kilometrů a zdolal až 3 tisíce metrů převýšení.

Baumann během své cesty musel kromě hladu, žízně a vyčerpání bojovat také se zimou, jelikož v noci dosahovala teplota až minus deseti stupňů. Mnoho energie ho také stálo pátrání po vodě, kterou hledal každé dva až tři dny.

Baumann před odvážným sólovým experimentem již jeden přechod pouští Gobi uskutečnil. Tehdy spolu s týmem UNESCO a 30 velbloudy přešel za pouhých 23 dní nejnepřístupnější písečnou oblast pouště, část Alashan Shamo. Expedice při této cestě navštívila také tajemné ruiny kdysi kvetoucího města Khara Khoto. Toto mimořádné pouštní dobrodružství bylo také jedním z důležitých předpokladů pro pozdější Baumannův sólový přechod pouště.