John Glenn se stal nejstarším člověkem letícím do vesmíru

Mys Canaveral (USA) - Americký astronaut John Glenn se stal prvním Američanem, který se v únoru 1962 na palubě lodi Friendship 7 dostal na oběžnou dráhu. Tehdy uskutečnil tři oblety zeměkoule a po téměř pěti hodinách letu se vrátil na zem. Dne 29. října 1998 se Glenn do kosmu podíval podruhé, a to ve svých sedmasedmdesáti letech na palubě raketoplánu Discovery. John Glenn se tak stal nejstarším člověkem letícím do vesmíru.

John Glenn se narodil 18. července 1921 v Cambridge v Ohiu. K létání se dostal už během druhé světové války jako pilot námořního letectva, po válce pracoval jako letecký instruktor. Jako pilot stíhačky se pak účastnil i války v Koreji. V roce 1965 John Glenn z aktivní služby odešel a následně zamířil do hospodářské sféry.

Od roky 1966 působil Glenn ve vrcholných manažerských funkcích a postupně si začal budovat i politickou kariéru. Jako senátor vstoupil do Washingtonu v roce 1974 a členem horní komory zůstal čtyři volební období až do roku 1998. Tehdy si dopřál svůj poslední let do vesmíru. Na jeho počest je pojmenována dálnice plukovníka Glenna poblíž Daytonu a Glenn Research Center v Lewis Field v Clevelandu.