Trest smrti pro Saddáma Husajna

Bagdád - K trestu smrti odsoudil irácký tribunál v Bagdádu bývalého iráckého prezidenta Saddáma Husajna. Ten byl shledán vinným z podílu na masakru 148 šíitů v městečku Dudžail z roku 1982. Husajn před vynesením rozsudku odmítl povstat, na nohy jej údajně museli zvednout dva soudní zřízenci. Bývalý irácký diktátor zemřel na konci prosince roku 2006.

K popravě Husajna došlo kolem čtvrté hodiny ráno středoevropského času. Smrt potvrdil náměstek iráckého ministra zahraničí Labed Abawi. Trest smrti byl vynesen i nad Husajnovým nevlastním bratrem a bývalým šéfem tajných služeb Barzánem Ibrahímem Tikrítím. Odsouzen byl také někdejší předseda revolučního tribunálu Avád Ahmad Bandár. Další čtyři osoby byly v procesu odsouzeny k trestům odnětí svobody.

Zasedání soudu přenášely irácké a panarabské televizní stanice s dvacetiminutovým zpožděním. Před vynesením verdiktů některé kanály odvysílaly dokumenty o Saddámových zákrocích proti Kurdům a šíitům. Na obrazovkách se objevily záběry hromadných hrobů.

Informace o rozsudku smrti bývalého diktátora vyvolaly hněv a novou vlnu krveprolití. Nepokoje vypukly především v severním Bagdádu, kde žijí většinou sunnité. Policie se musela ozbrojencům bránit s kulomety. V okolí mešity Abú Hanífa, nejvýznamnější sunnitské svatyně v irácké metropoli, dopadlo nejméně sedm minometných střel.

V celém Bagdádu zároveň vypukly oslavy. Místní mladíci vyšli do ulic s plakáty radikálního protiamerického duchovního Muktady Sadra a rozdávali dětem sladkosti. Oslavy vypukly i v Dudžailu. Lidé zde pálili portréty svého bývalého mučitele.