Dnes vyvrcholil čtyřsetletý emancipační boj tmavých Američanů

Washington - Vítězství Baracka Obamy v prezidentských volbách v USA není jen vítězstvím demokratů, ale také výhrou Afroameričanů. První černošští otroci byli přitom z Afriky dovezeni už v roce 1619. Jejich dovoz zakázal americký Kongres až v roce 1808. O dvanáct let později bylo na sever od řeky Missouri otroctví zrušeno. Jeho definitivní zákaz přišel až po porážce Konfederace ve válce Severu proti Jihu v roce 1865. Prvním americkým diplomatem tmavé pleti se stal v roce 1869 Ebenezer Bassett, který působil jako velvyslanec na Haiti. O rok později dostali Afroameričané volební právo. Projevilo se to na složení Senátu a Sněmovny reprezentantů, kam poprvé vkročili černoši. Do obou komor jeden.

V polovině devadesátých let 19. století přišel krok směrem vzad, když Nejvyšší soud rozhodl, že zákony některých jižních států USA, které ustavují rasovou segregaci, neodporují ústavě. Segregace nejprve zmizela v armádě, kde ji v roce 1948 zrušil prezident Harry Truman.

V roce 1947 vstoupil do nejvyšší baseballové ligy Jackie Robinson - první hráč  tmavé pleti. O rok později získala Alice Coachmanová jako první atletka tmavé pleti olympijskou medaili. Trvalo dalších deset let, než černoši začali hrát v NHL. Jako první se na ledě představil Kanaďan Willie O'Ree.

Prvním černošským nositelem Nobelovy ceny se stal v roce 1950 Ralph Johnson Bunche, který dostal ocenění za mír. Získal ji za zprostředkování jednání mezi Izraelem a Palestinci.

V polovině padesátých let byla zatčena černoška Rosa Parkerová, protože odmítla pustit v autobuse sednout bělocha. Důsledkem byl roční bojkot veřejné dopravy v Montgomery ve státě Alabama ze strany Afroameričanů a následné zrušení oddělených prostor pro černochy v dopravních prostředcích.

Uplynulo dalších osm let a černošský pastor Martin Luther King přednesl řeč s opakujícími se slovy: „I have a dream …“ (Mám sen), který byl v roce 1963 vyvrcholením pochodu za práci a svobodu. Následující rok získal Nobelovu cenu za mír. V roce 1968 byl ale Martin Luther King zavražděn.

V roce 1983 se první černoch - kosmonaut Guion Bluford - dostal do vesmíru. O sedm let později byl Douglas Wilder zvolen guvernérem státu Virginie a stal se tak prvním zvoleným černošským guvernérem vůbec.

Ve 21. století vzaly věci rychlý spád. Colin Powell byl jmenován prvním americkým ministrem zahraničí tmavé pleti hned v roce 2001 a 4 roky na to se Condoleezza Riceová stala ministryní zahraničí USA.

Vítězství Afroameričana Baracka Obamy v letošních prezidentských volbách je potom logickým vyústěním dlouholetého emancipačního boje Američanů tmavé pleti.