Beatles vydali Bílé album

Liverpool - Když v roce 1968 vyšlo v pořadí deváté album skupiny Beatles, znal už tuto liverpoolskou čtyřku doslova celý svět. Přesto tato deska znamenala přelom v dosavadní tvorbě skupiny. Když ji první natěšení fanoušci slavné dostali poprvé do rukou, nevěřili svým očím. Na čistě bílém obalu byl pouze plasticky vytlačen název kapely a uvnitř se na dvou deskách skrývalo 30 skladeb rozmanitých žánrů. Bílé album se pak stalo jedním z nejúspěšnějších titulů v historii rocku jak počtem prodaných kusů, tak umístěním v různých anketách.

Už zanedlouho po svém vydání se Bílé album vyšplhalo až na absolutní špičku a první místo neopustilo dříve než po osmi týdnech. Ve Spojených státech pak nová deska okupovala první příčku hitparády ještě o týden déle. „Elpíčko“ The Beatles si dobře vedlo i v několika anketách o nejlepší desku všech dob, například prestižní časopis Rolling Stone ho před pěti lety zařadil na desáté místo.

Zúročená sázka na změnu 

Po obrovském úspěchu předchozího alba Sgt. Pepper's Lonely Heart's Club Band z roku 1967 se Beatles rozhodli pro zcela odlišný přístup. Kompoziční jednolitost a propracovanost „Seržanta“ vystřídaly hudební rozmanitost a jednoduché aranže. Na Bílém albu tak lze najít nejen klasický rock'n'roll a la Beatles, ale také reggae, country, blues, swing, akustické balady, písničku pro děti, ukolébavku či psychedelickou koláž.

Většina písní vznikla na jaře 1968 v Indii, kde se slavná čtveřice muzikantů zúčastnila kurzu transcendentální meditace. Nejvíce jich tradičně dodali John Lennon s Paulem McCartneym, byť tentokrát již psal každý zvlášť. Čtyři skladby přinesl George Harrison a jednu i Ringo Starr. Několik věcí z Indie se nakonec na desku nedostalo, některé nezařazené písně se pak objevily buď na pozdějších albech Beatles, případně na sólových počinech jednotlivých členů.

  • The Beatles a Brian Epstein zdroj: Isifa
  • The Beatles zdroj: Wikipedie

Začátek konce

Při samotné tvorbě alba, na které se kromě čtyř brouků podílela i řada známých muzikantů v čele s kytaristou Erikem Claptonem, houslistou Jackem Fallonem či hráčem na konga Jimmym Scottem, se už začala projevovat zhoršující se atmosféra uvnitř skupiny. Negativně se na ní podepsala smrt dlouholetého manažera Beatles Briana Epsteina. Několikrát se dokonce stalo, že v jedné místnosti nahrával jednu skladbu Lennon, zatímco ve vedlejší pracoval na něčem jiném McCartney.

Po Bílém albu vydali Beatles ještě tři řadové desky, než se v roce 1970 natrvalo rozešli. Všechny spekulace o jejich znovuobrození ukončila v roce 1980 Lennonova násilná smrt, o 21 let později podlehl Harrison rakovině.