Československá televize začala vysílat seriál Cirkus Humberto

Praha - Cirkus Humberto představuje v dějinách Československé televize jeden z nejvýpravnějších a nejrozsáhlejších seriálů. První díl ságy o členech slavného cirkusového rodu byl poprvé odvysílán 4. prosince 1988. V pozoruhodném seriálu o lidech z manéže si zahrála plejáda českých hereckých hvězd jako Jaromír Hanzlík, Petr Haničinec, Martin Růžek, Jiřina Bohdalová, Josef Kemr či Václav Postránecký, v dětské roli si oblibu získal Pavel Mang.

Seriál seznámil diváky s osudy šesti generací cirkusáckého rodu. Děj vyprávění se odehrával v rozmezí téměř 100 let, a to od roku 1826 do roku 1924. Pro filmovou realizaci to znamenalo složité problémy v hereckém obsazení, ve stárnutí postav, ve výpravě, stavbách, v hledání vhodných exteriérů a především v nastudování dobově vhodných artistických čísel.

Navíc se děj odehrával v nejrůznějších koutech Evropy, na daleké Rusi, v Persii a Cařihradě Dlouho zamýšlenou realizaci seriálu umožnilo proto až koprodukční spojení tehdejší Československé televize a západoněmecké společnosti TV 2000.

V seriálu účinkovalo 162 herců z řady zemí, několik desítek cirkusových artistů a drezérů, 6830 komparsistů, 422 hudebníků a samozřejmě i spousta cirkusových zvířat. Natáčení se zúčastnilo tolik lidí , že každý filmovací den stál značný obnos. I přes náročnou organizaci trvalo natáčení seriálu pouze tak dlouho, jako trvá obvykle natáčení seriálů jiných. Prodlužování natáčecího času by ostatně neprospívalo ani zvířecím hercům.