Hokejový svaz začal psát svoji historii

Praha - V pozdních večerních hodinách 11. prosince 1908 v tehdejší restauraci domu Platýz stojícího na pražské Národní třídě byl ustanoven Český svaz hockeyový, jehož otci byli delegáti dvanácti sportovních klubů (např. SK Slavia, AC Sparta, SK Smíchov, Unionu Žižkov nebo Čechie Karlín). V době, kdy se schylovalo ke vzniku dnešního Českého svazu ledního hokeje, patřily ledové plochy v českých zemích prozatím bandy hokeji - hře, při níž hráči krotili místo puku míček. Když však stále častěji začalo přibývat zpráv o hokeji kanadském a „destičce z tvrdé pryže“, někteří funkcionáři vytušili, že s bandy bude brzy konec.

Činovník Slavie Emil Procházka trval na tom, že budoucnost patří „kanadě“, zatímco bandy hokej byl podle jeho mínění dobrý ještě tak „pro malé kloučky s cumlem vzadu“. A v tomto duchu také začal podnikat své budoucí kroky. V říjnu 1908 rozeslal pozvánku, v níž oslovené sportovní oddíly vyzval k vytvoření samostatného hokejového svazu a za tímto účelem svolal na listopad roku 1908 do kavárny Karla IV. přípravné jednání. Zhruba rok před Procházkou učinil první pokus založit svaz i Josef Gruss, brankář prvního českého „kanadského“ výběru a budoucí předseda Československého olympijského výboru, jeho snaha ale tehdy zkrachovala. 

Právě rodící se svaz byl v té době díky Procházkově iniciativě již členem Mezinárodní ligy hokeje na ledě (LIHG, dnešní Mezinárodní hokejové federace IIHF). Jakmile totiž tento Slávista zjistil, že ve Francii něco takového čerstvě vzniká, nelenil a v listopadu ještě neexistující domácí svaz do LIHG přihlásil. Češi se tak stali druhými ze zakladatelů. 

Čeští hokejisté vzápětí obdrželi pozvánku na mezinárodní turnaj v Chamonix, což bylo pro český hokej přelomové. Na tomto místě totiž došlo v lednu 1909 k historicky prvnímu kontaktu Čechů s ledním hokejem s kotoučem a holemi s rovnými čepelemi. Český tým se skládal převážně z takzvaných hokejových mušketýrů: Josef Gruss, Jaroslav Jarkovský, Bolča Hammer, Ctibor Malý, Jan Palouš, Ota Vindyš a Jan Fleischmann.

Teprve krátce před tímto turnajem se podařilo zvolit svazové vedení. Po předchozích rozepřích byl na čtvrté valné hromadě 13. ledna jmenován předsedou Jaroslav Potůček. Hybnou pákou však nadále zůstal místopředseda a hlavní iniciátor zrodu Českého svazu hockeyového Procházka.